Region

Poslije 20 mjeseci: Vučić i Hoti – dijalog u tri faze

Posle gotovo dvije godine pauze, danas se u Briselu nastavlja dijalog Beoograda i Prištine, koje će na na tom sastanku predstavljati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Sagovornici portala Nova.rs smatraju da će u prvoj fazi razgovora biti riječi o nestalima i rasaljenim licima, kao i ekonomskoj saradnji, da će se u nastavku pregovora pričati o položaju Srba, manastirima, diplomama…, a u poslednjoj fazi o regulisanju međusobnih odnosa, članstvu Kosova u UN i svemu ostalom što će biti dio konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Pripreme za nastavak dijaloga Beograda i Prištine počele su video Samitom Srbija – Kosovo, čiji su domaćini bili francuski predsjednik Emanuel Makron i Angela Merkel, da bi potom bila održana i video konferencija, na kojoj je se razgovaralo o samom procesu dijaloga.

Srpska javnost poslije ovih susreta nije dobila mnogo informacija, pa je ostalo nepoznato o čemu se konkretno razgovaralo.

Od predsjednika Srbije čuli smo da je Priština iznijela maksimalističke zahtjeve.

Makron i Merkel su saopštili da su se Vučić i Hoti složili da se dijalog nastavi sa ciljem postizanja končanog sporazuma, dok je specijalni predstavnik EU u razgovorima Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio da je postignut dogovor o ključnim elementima procesa dijaloga i utvrđen dnevni red za današnji sastanak.

Uoči sastanka, Vučić je rekao da će danas dvije ključne teme biti na dnevnom redu – nestale i interno rasljene osobe i ekonomija i bolji ekonomska saradnja, te protok robe, kapitala i usluga.

Dragan Đukanović, profesor na Fakultetu političkih nauka, navodi za Nova.rs da će se danas u Briselu razgovarati o manje osjetljivim temama, koje nisu strogo političke, poput pitanja nestalih, trgovinskoj razmjeni i slično.

“Ne vjerujem da će biti strogo političkih tema. Prije će se govoriti o dinamici samog procesa pregovora i onom što je do sada dogovoreno, a nije implementirano”, smatra Đukanović.

On smatra da bi u drugoj fazi dijaloga moglo biti riječi o statusu Srba i drugih nealabanaca, kao i kulturno-istorijskim spomenicima.

“Mislim da će tek u poslednjoj fazi procesa dijaloga tema biti uređenje međusobnih odnosa, kroz konačni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, zaključuje Đukanović.

Da krupna politička pitanja koja bi mogla da budu dio končanog sporazuma neće biti tema današnjeg sastanka smatra i Marko Savković iz Fonda za političku izuzetnost. On kaže da nije isključeno da Hoti pomene priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što inače radi uvjek.

“Protokom vremena jača pozicija kosovske strane. Ovo nije jednostavna situacija za Aleksandra Vučića. Menvarski prostor se smanjuje. Međutim, ključno pitanje ostaje – šta Srbije dobija zauzvrat i stolica u Ujedinjenim nacijama? Ipak, ona nije vlasništvo Srbije, već je u rukama Kine i Rusije”, ističe Savković.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
mariusZabjelcankaBarakaNarcis ZgubidanSrbija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Prelomi Vucko, potpisi ,pa se ka ljudi doma ,razidjite. Ako to ne ucinis sad, jedan dan ces morat, pa ti se isto fata.

Zabjelcanka
Gost
Zabjelcanka

Ka da su bliznci…

Baraka
Gost
Baraka

Pa Psihopata je vec priznao Kosovo, sada se samo trazi modalitet za potpisivanje….

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ajde vučiću,ne prenemaži se ko udavača,nego potpisuj priznanje da se balkan smiri za navijek.

Srbija
Gost
Srbija

Ma, potpiši to, ne muči nas više!

Daka
Gost
Daka

Priznat će vučko kosovo ko bela lala ,zato ćuti.

Send this to a friend