Region

Potpisan početak pregovora sa NATO, Makedonci slave i protestuju

Sobranje

Premijer Makedonije Zoran Zaev i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potpisali su Sporazum o započinjanju pregovora o članstvu Makedonije u NATO.

Stoltenberg je rekao da se Makedonija pokazala kao pouzdan partner kroz razne NATO misije i dodao da vjeruje da će ovaj čin, nakon što je riješen spor oko imena s Grčkom, biti pozitivan korak u stabilizaciji i bezbjednosti regiona.

„Nakon što završimo pregovore i sve unutrašnje procedure i svih 30 zemalja članica Alijanse ratifikuju sporazum, vi ćete postati 30-a NATO članica. To će biti ponosan dan za vašu zemlju, vaš region i NATO“, kazao je Stoltenberg.

Ipak, poziv koji je NATO uputio Makedoniji da se priključi Alijansi, nakon što primijeni sporazum o promjeni imena, koji su prošlog mjeseca u Prespi potpisali Skoplje i Atina, podijelio je Makedonce.

<<<NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore<<<

Zaev je sa svojim koalicionim partnerima zakazao slavlje u 15 makedonskih gradova.

“Od danas Makedonija ide samo naprijed, građani mogu da slave uspjeh jer NATO je odlučio da postanemo 30 članica Alijanse. Dobili smo poziv da postanemo saveznik najjačih zemalja na svijetu. Makedonija ide u korak sa Evropom”, poručio je predsjednik makedonske vlade.

Sa druge strane, lider najuticajnije opozicione partije, VMRO-DPMNE, Kristijan Mickoski, pozvao je građane da izađu na proteste.

„Ne postoji datum za otpočinjanje pregovora sa EU niti bezuslovni poziv za NATO. I to je zato što imamo nesposobnu vladu. Moramo stati na put porazima, a odgovor možete dati samo vi. Zato ćemo da nastavimo da protestujemo i pozivam vas da dođe u Kavadrce i priključite se protestnom maršu”, poručio je Mickoski.

Na samitu NATO u Briselu je konstatovano da će Makedonija postati članica Alijanse nakon što budu sprovedene sve procedure koje su predviđene sporazumom o imenu. Osim promjene imena, Grčka bi trebalo da uspješno sprovede referendum i izmijeni Ustav. Republika Sjeverna Makedonija potom bi postala 30. članica NATO.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend