Region

Povećava se broj zaraženih malim boginjama u KBC Zemun: Morbile potvrđene kod sedmoro zaposlenih

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

U KBC Zemun od malih boginja oboljelo je sedam zaposlenih, potvrdila je za Euronews Srbija dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Riječ je o četiri zdravstvena radnika i tri nemedicinska radnika.

„Svi su dobili tegobe od 12. do 23. maja. Sve osobe su bili u kontaktu sa prvooboljelom osobom. Od sedam oboljelih kod tri je virus morbila potvrđen laboratirijski, kod dvije na osnovu kliničke slike i za još dvije se čekaju rezultati“, navela je Maris.

Od sedam oboljelih, jedna osoba je na bolničkom liječenju. Četiri zaražena zdravstvena radnika su sa Odjeljenja ginekologije i akušerstva. Maris kaže da među pacijentima i bebama nema zaraženih.

„Zaposleni iz KBC Zemun koji su zaraženi malim boginjama imaju 29 do 54 godine. Za šest oboljelih nepoznat je vakcinalni status, jedna oboljela osoba je vakcinisana jednom dozom MMR, što je nedovoljno da zaštiti od ove bolesti“, navela je dr Maris koja je načelnica Jedinice za zarazne bolesti GZZZ.

Dodaje da su preduzete sve mjere kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti.

„Svakodnevno smo u komunikaciji sa kolegama KBC Zemun. Na odjeljenja ginekologije i akušerstva, gdje su registrovana četiri slučaja zaraze među zaposlenima, selektivne prijeme smo odložili do odjave epidemiji, a primaju se samo hitni slučajevi“, navela je Maris.

Za cio KBC Zemun naložena je revizija vakcinog statusa za sve zaposlene. Ukoliko nemaju uvid u medicinsku vakcinalnu dokumentaciju, radi se serološka analiza, dokazivanja IGG antitela, da se vidi da li imaju zaštitu.

„Ukoliko se potvrdi da nemaju adekvatnu zaštitu takve osobe se vakcinišu“, navela je Maris.

Pojašnjava da su kontaktirani svi pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženim zdravstvenim radnicima, provjeren je i njihov vakcinalni status.

„Oni koji nijesu vakcinisani u slučaju pojave bilo kojih simptoma da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Bebe ne mogu da prime vakcinu, a njih štiti majčin imunitet, tako da su i one zaštićene“, pojasnila je Maris.

 

Send this to a friend