Region

Povukli iskaze protiv Darka Šarića?

Veliki obrt u nastavku procesa protiv Pljevljaka Darka Šarića zbog trgovine kokainom, nezvanično saznaju Novosti.

Nebojša Joksović, svjedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Darka Šarića, optuženog za šverc narkotika iz Južne Amerike, izjavio je pred Specijalnim sudom u Beogradu da je on organizovao trgovinu kokaina i da je Pljevljak nevin, nezvanično saznaju “Novosti”.

To se razlikuje od njegovih ranijih tvrdnji, a, navodno, kazao je i da ne zna da li je njegov doskorašnji prijatelj finansirao ovu trgovinu. Joksović je poručio da će Šariću vratiti svu imovinu kad izađe na slobodu.

Kako pišu Novosti, tužiočev svjedok je tokom prethodnih dana iza zatvorenih vrata u bitnim detaljima promijenio svoj raniji iskaz, zbog čega je, prema onome što smo čuli, doveo u pitanje svoj status. Navodno, on je na pitanje sudskog vijeća da pojasni razlike u izjavama, objasnio da je “kazao šta ima i da sud to cijeni”. Zvaničnih informacija o tome šta se dešavalo tokom nekoliko dana pretresa, koji je na Joksovićev zahtjev bio zatvoren za javnost, nema ni iz suda, niti iz tužilaštva.

Pored Joksovića, danas je pred sudom, takođe iza zatvorenih vrata, saslušan i drugi svjedok saradnik Draško Vuković. On je ispričao da mu Šarić nikada nije izdao nikakvu naredbu vezanu za trgovinu narkoticima, ali da jeste Joksović. Navodno, Vuković je kazao da je kokain nabavljao od Joksovića, da ga je prodavao za 40.000 eura, kao i da je od te sume za sebe uzimao 1.000 eura.

Postupak koji se trenutno vodi protiv Darka Šarića drugi je po redu, pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je prije tri godine bio osuđen na 20 godina zatvora. Istu odluku, Apelacija je donijela i u odnosu na preostalih 18 optuženih, koji su osuđeni na ukupno 235 godina robije. Na kaznu od takođe 20 godina zatvora bio je osuđen Goran Soković, koji je u bjekstvu, dok je na dvije godine manje osuđen Željko Vujanović.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je poslije podizanja prve optužnice u aprilu 2010. pa do 26. oktobra 2012. podiglo još pet optužnica koje grupu terete za trgovinu više od pet tona kokaina. Na listi optuženih našlo se ukupno 37 osoba. Od toga njih troje su postali svjedoci saradnici, dok je devetoro osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Prema tvrdnjama Tužilaštva, pored Šarića, kao organizatori kriminalne grupe pored njega označeni su i Goran Soković, koji je u bjekstvu i Željko Vujanović. Jedan od organizatora grupe, kako se navodi u optužnici, bio je i sada pokojni Dragan Dudić Fric.

Tokom sljedeće nedjelje pred Specijalnim sudom će svjedočiti treći svjedok saradnik Radan Adamović. Nakon toga, kako saznajemo, sud će suočiti Nebojšu Joksovića i Draška Vukovića, kako bi se vidjelo u kakvom će statusu ostati njih dvojica do kraja postupka.

4 Komentara na "Povukli iskaze protiv Darka Šarića?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend