Region

Praljakovo oproštajno pismo: Odluku da se ubijem donio sam odavno

Istražitelji Haškog tribunala ostavili su supruzi generala Slobodana Praljka pisma iz ćelije iz kojih se, kako navode hrvatski mediji, saznaje motiv njegovog samoubistva.

Praljak

Istražitelji su pisma dostavili tri mjeseca nakon što je Praljak u toku izricanja presude u sudnici Haškog suda popio otrov cijanid.

Kaći Praljak su iz Haga dostavljena dva pisma, oba napisana u ponedjeljak, 27. novembra, dva dana prije objavljivanja pravosnažne presude u predmetu Herceg–Bosna.

Oba su štura, jasna, bez patetike ili bilo koje vrste iracionalnosti, naveo je “Dnevnik” Nove TV koji je objavio pisma uz saglasnost supruge.

Foto: Dnevnik.hr

“Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno, smireno, promišljeno, samosvjesno”, napisao je Praljak u pismu adresiranom njegovoj porodici.

Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr

Njegova advokatica Nika Pinter nije iznenađena ovakvom odlukom.

“Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod uticajem trenutnih emocija i trenutnog osjećaja, nego je sve, počevši od odbrane, radio vrlo precizno, odlučno i smireno, rekla je Pinter.

Podsjetimo, istražitelji su utvrdili je da nije bilo propusta sudskih stražara, niti da je kršena procedura provere pri ulasku okrivljenih u tribunal, a advokatica Pinter je kazala da se ne može utvrditi kako je otrov dospio u njegove ruke.

<<<Niko neće odgovarati za unošenje otrova kojim se Praljak ubio>>>

Osim dva privatna pisma, Praljkova porodica još nije dobila nalaz obdukcije niti bilo koji drugi dokument.

Send this to a friend