Region

Predsjednički izbori u Hrvatskoj: Grabar Kitarović ili Milanović

U Hrvatskoj su jutros u sedam sati ovorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora.

Više od 3,8 miliona građana sa pravom glasa može da bira izmedju bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicione SDP i aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, nakon čega će odmah biti objavljene izlazne ankete, dok će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni u 20 sati.

Pravo glasa ima 3. 860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, što je skoro 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Kao i u prvom krugu, birači će moći da glasaju na ukupno 6. 533 biračkih mjesta, od kojih je 6.409 u Hrvatskoj, a 124 u 47 država u inostranstvu, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini.

Novi predsjednik Hrvatske biće kandidat koji osvoji više glasova građana koji budu izašli na birališta.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Grabar Kitarović i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Prema posljednjim istraživanjima Ipsosa objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug predsjedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čak 11 kandidata.

Najviše posmatrača prijavio je vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga, prvi je održan 22. decembra prošle godine, kandidati su imali čak tri televizijska duela, od kojih je poslednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj tv. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su međusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Srbija i srpski predsjednik Aleksandar Vučić bili su glavna tema sva tri tv duela i kampanje generalno, kao što je to uvek slučaj kada hrvatski političari skupljaju tzv. jeftine političke poene.

S druge strane, iz Srbije nisu dobili odgovor, jer Vučić je u više navrata upitan da komentarise predsjedničke izbore u Hrvatskoj rekao da ne želi dok ne budu završeni.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podeljeni po pitanju ko će biti novi predsjednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je riječ o izboru između kandidata ljevice i kandidata desnice.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
CrmničaninCheeseGeoSefketЦар🇷🇺Романов
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crmničanin
Gost
Crmničanin

Sabastijan Kurc, Grabar Kitarovic i Mile Kitić jesu li sto u srostvo

Cheese
Gost
Cheese

Voditelj pita Kolindu: “Koja pjesma je obiljezila vase djetinjstvo?”, a ona odgovara “Cesarica”…na to se ladno ukljucuje Milanovic i kroz smijeh kaze “Imala si 30 godina kad je ta pjesma izasla” ahahahahahahah kakav car xDD

Sefket
Gost
Sefket

Moj glas ide za Kolindu.Prava plavusa.Stos vise.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Милановић. 👍
Плавојка је шарлатан типа Вучић, Рама, Пипун.👎

Dido
Gost
Dido

Hrvatima je više sve jedno ko će da im vodi državu, kad im skoro cijela radna snaga ode u Njemačku.Ovi što glasaju su upravo oni koji su učestvovali u ratu 90-ih a koji su sada u penziji.

ElPatron
Gost
ElPatron

Naprijed Bagašu 😂😂😂😂😂

Komita plus
Gost
Komita plus

Milanovic.
Jasno je osudio Vucica i dao podrsku Crnoj Gori.

Geo
Gost
Geo

I Kolinda je isto izjavila. Za vanjsku politiku i promociju RH je definitivno bolji odabir Kolinda.
U povijesti najvise rangirana zena u povijesti NATO-a, kao pomocnica glavnog tajnika. Njezina biografija , obrazovanje i poznanstva sa bitnim svjetskim politicarima vise su u interesu RH.

Send this to a friend