Region

Predsjednik Albanije odložio izbore za oktobar

Predsjednik Albanije Iljir Meta odložio je za 13. oktobar lokalne izbore, prvobitno zakazane za nedjelju, 30. jun, pošto je opozicija najavila da će ih bojkotovati.

Meta se prije izdavanja ukaza o tome, sastao sa vođom opozicije Ljuljzimom Bašom, predstavnicima malih stranaka desnice i nekim od ambasadora zemalja Evropske unije akreditovanim u Tirani, prenijeli su albanski mediji.

Meta je juče kritikovao zvaničnike državne Komisije za izbore zbog odluke da se održe opštinski izbori, koje je on ranije pokušao da otkaže.

Meta je upozorio da pregovori o prijemu Albanije u Evropsku uniju neće početi ako Albanija u nedjelju održi izbore bez opozicije koja ih bojkotuje i dodao da bi izbori bez opozicije bili nedemokratski.

Opozicija od sredine februara protestuje uz tvrdnje o namještanju izbora i o povezanosti Vlade s organizovanim kriminalom. Socijalistička vlada odbacuje optužbe.

“Neće biti izbora bez opozicije. Izbori neće biti dozvoljeni, rezultati neće biti prihvaćeni, neće biti priznati”, rekao je Baša novinarima u utorak i upozorio da će akciona grupa spriječiti glasanje ako ga bude u nedjelju.

<<<Savjet Evrope zbog bezbjednosnih rizika otkazao posmatranje izbora u Albaniji<<<

Premijer Edi Rama ipak insistira da se izbori održe u nedjelju, po prvobitnom planu.

Prošle sedmice EU je odložila početak pregovora o prijemu Albanije i Sjeverne Makedonije, uprkos upozorenjima da bi odlaganje moglo potkopati reformske napore i stabilnost na Balkanu.

Send this to a friend