Region Previranja u Albaniji

Predsjednik Meta bi mogao biti razriješen do kraja jula

Vladajuća većina Socijalističke partije u Albaniji želi da razriješi predsjednika Ilira Metu do kraja jula, navodi tiranska televizija Top kanal.

Meta je u sukobu sa premijerim Edijem Ramom, liderom Socijalističke partije, koji je eskalirao odlukom predsjednika da, prethodno zakazani, budu odloženi lokalni izbori 30.juna, što je Rama ignorisao i izbori su održani, ali bez učešća opozicije koja mjesecima protestuje.

Anketna komisija albanskog parlamenta, koja će ispitivati navodne povrede albanskog ustava od strane Mete, čini se da neće čekati tri mjeseca, koliko ima zakonskog roka.

Posljednju sjednicu, prije ljetnjih odmora, albanski poslanici treba da održe 18. jula, ali planiraju da održe vanrednu sjednicu 22. jula, posvećenu upravo glasanju o razrješenju predsjednika države nakon prezentovanja nalaza anketne komisije.

“Glasaće se tajno, a o razrješenju Mete potrebno je da glasaju 94 poslanika. Za ovaj čin, bez presedana u istoriji Albanije, vladajućoj Socijalističkoj partiji će biti potrebni i glasovi nove opozicije, koji su takođe bili za formiranje anketne komisije. Ako se ima u vidu da je komisija formirana sa 101 glas ”za”, čini se da vladajuća većina neće imati problema na glasanju o razrješenju Mete”, navodi albanski Top kanal.

Iako će vjerovatno albanski parlament razriješiti Metu, nezavisno od činjenice da njegov mandat traje još tri godine, završnu riječ o tome ima Ustavni sud.

Send this to a friend