Region

Predsjedništvo BiH posvađao telegram saučešća porodici Kofija Anana

Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović juče je u ime Predsjedništva BiH i lično ime uputio telegram saučešća porodici Kofija Anana.

Izetbegović je naveo da je Kofi Anan koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša u mnogo čemu simbolizuje UN, “svjedočio i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici”, prenose mediji u BiH.

Nakon toga članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Dragan Čović su u zajedničkom saopštenju istakli da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može da istupa uime cijele institucije, ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana, već isklјučivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH.

Naglasili su da ne dijele ocjene koje je “kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana” i osuđuju takvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da uime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopćenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije”, kazali su Ivanić i Čović, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend