Region Sjećanje na 5. oktobar

Prije 19 godina srušen režim Slobodana Miloševića

Prije 19 godina je srušen režim Slobodana Miloševića, a velike demonstracije su izbile nakon što je odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije, 24. septembra 2000. godine.

Milošević je na tim izborima izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice, koji je osvojio 50,24 odsto glasova birača, dok je Milošević dobio 37,15 odsto.

Poslije višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, centralne demonstracije održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gdje se na poziv Demokratske opozicije Srbije, predvođene Zoranom Đinđićem, okupilo više stotina hiljada ljudi.

Demonstracije u Beogradu 5. oktobra bile su kulminacija višednevnih protesta i štrajkova, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsjednika SRJ.

Gradovi u unutrašnjosti Srbije danima su bili paralisani štrajkovima.

Jedan od najžešćih udaraca režimu zadali su radnici Rudarskog basena “Kolubara” koji su istrajali u štrajku uprkos svakodnevnim prijetnjama režima. Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred Savezne skupštine, stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara iz čitave Srbije, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspješno.

Oko 15 časova demonstranti na platou ispred Savezne skupštine, predvođeni liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem, ušli su u zgradu saveznog parlamenta. Zgrada je ubrzo demolirana i zapaljena, kao i obližnja zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Iz zgrade državne televizije, koja je devedesetih zvana i “TV bastilja”, izlazili su novinari koji su tada uređivali njen program, dok je direktor televizije Dragoljub Milanović prebijen u obližnjem Tašmajdanskom parku. Jedan od junaka protesta bio je i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad demonstranata na zgradu RTS-a. Bager je tokom demonstracija pogođen sa više metaka.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i pridružila se demonstrantima.

U večernjim satima 5. oktobra građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 ljudi.

Spomen-obilježje sa likom Jasmine Jovanović otkriveno je 5. oktobra 2002. godine u parku između ulica Kneza Miloša, Sarajevske i Mostarske petlje, nedaleko od mjesta gdje je poginula.

13

avatar
1000
8
5
0
 
12
Trt milojkaHarisDuškoTomosDanko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trt milojka
Gost
Trt milojka

Najcrnji dan u istoriji srbije, ikad.

Duško
Gost
Duško

Jel moguće da i nakon svih ovih godina ostajemo slijepi….ubili smo sve što je bilo sloboda,sad vlada “demokratija” i pohlepa zapadna….nema više istoka….sve postaje jad,tuga i čemer…

Vale
Gost
Vale

Ostao je još jedan diktator na Balkanu.

Danko
Gost
Danko

Pa dobro, makli su Sloba, maci ce i njega ne brini! Makar smo mi van toga!

Haris
Gost
Haris

Maći će i njega, ali što je nas Crnogorce briga za vučića i srbiju, eto im ga tamo.

Tomos
Gost
Tomos

Zadnji bedem slobodne Evrope je tog dana pao…
Naravno sa ono koji su uvjek bili na stani okupatora i sada to opravdavati, ali je to fakat….

Joko
Gost
Joko

Svetosavlje je uvijek bilo na strani okupatora.

Tomos
Gost
Tomos

Jeste Njegoš je okupirao Crnu Goru a Karađorđe Srbiju, inače su ovdje živjeli španci…

vjecna da je
Gost
vjecna da je

nikad nije smijenjen zahavljukuci kriminalcima vojsi kostunici crkvi …..srbija je ubila djindjica….bia i dalje rovari po makedoniji crnoj gori itd…pola srbije je izgradjeno od droge cigara itd ,,,sve je isto samo njega nema

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Jedna od najvećih bruka Srbije. Zapalili, pokrali,…. SKUPŠTINU.

Rend
Gost
Rend

Sad im je bolje, vidim.

vojo
Gost
vojo

U CG i dalje na snazi u vidu njegovog učenika.

Migo
Gost
Migo

Samarao je Miki zbog njega pa ga odbacio ka i sve prijatelje…

Send this to a friend