Region

Prije 27 godina ubijeni sarajevski Romeo i Julija: Vječna ljubav Boška i Admire

Foto: RSE

Danas se navršava tačno 27 godina od ubistva sarajevskih Romea i Julije, 25-godišnjih Boška Brkića i Admire Ismić, koji su stradali na Vrbanja mostu, sada mostu Suade i Olge, heroina za koje nas, takođe, vežu tragična sjećanja za agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Priče o Bošku i Admiri, o vječitoj ljubavi dvoje mladih – ljubavi svemu uprkos – koja je obišla cijeli svijet, prisjećamo se u danima kada je Sarajevo još jednom diglo svoj glas protiv mržnje i zla, braneći vrijednost po kojima je uvijek bilo prepoznatljivo i zbog kojih je toliko voljeno, piše portal Radiosarajevo.ba.

Velika priča o ljubavi
“Dvoje ljubavnika leže mrtvi na obalama sarajevske rijeke Miljacke, spojeni u posljednjem zagrljaju”.

Tako je prije 27 godina svoj izvještaj iz opkoljenog Sarajeva započeo čuveni ratni reporter Kurt Schork, po kojem danas jedna ulica u Sarajevu nosi ime. Priča Reutersovog novinara objavljena je pet dana poslije tragedije, 23. maja 1993. godine, te je ubrzo postala jedna od najprepozatljivijih iz grada pod opsadom.

Schork će 2000. godine poginuti na zadatku u Sierra Leoneu. Nakon što je ubijen, pola njegove urne je sahranjeno pored Admira i Boška, a pola u Washingtonu. Po njegovoj ranijoj želji.

Admira Ismić i Boško Bato Brkić rođeni su 1968. godine. Upoznali su se na Olimpijadi u Sarajevu. Njihovo prijateljstvo je preraslo u ljubav. Bili su nerazdvojni. Njihovi roditelji podržavali su ljubav, a oni su se beskrajno voljeli i spremali vjenčanje.

Ni ratni užasi ih nisu ih uspjeli razdvojiti. Boško je ostao u Sarajevu zbog Admire. Naprotiv, mržnja prema njihovom gradu kojoj su svjedočili, ojačala je njihovu vezu.

Uprkos strahovanjima roditelja, odluči su da pobjegnu iz opkoljenog grada poslije jednogodišnjeg života pod užasom granatiranja, razaranja, preživljavanja bez vode, struje, plina i ostalih uvjeta dostojnih čovjeka.

Pokošeni su
Iz Sarajeva su htjeli otići preko Grbavice, koju je u to vrijeme kontrolisala agresorska vojska. Izlazak iz grada dogovorili su preko zajedničkog prijatelja. Još uvijek nepoznata veza im je dala instrukcije da pobjegnu preko “ničije zemlje”, pisalo se kasnije. Vjerujući da je primirje na snazi, pokušali su pretrčati “brisani prostor”. Nisu uspjeli. Pokošeni su…

“Prvi metak pogodio je Boška. Prema patološkim nalazima koje smo kasnije dobili, saznali smo da ga je metak pogodio s bočne strane i direktno mu presjekao kičmu. Ljekari kažu da nije ni osjetio da je ranjen. Odmah je preminuo”, kazao je prije nekoliko godina novinarima Zijah Ismić, Admirin otac.

Admiru pogađaju tri metka! Prvi je ranjava. Imala je još toliko vremena da posljednjim atomima snage priđe Bošku i zagrli ga. Meci je potom pogađaju direktno u prsa. Nekoliko minuta kasnije pored njega je i izdahnula…

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao. Admirin otac ispričao je, takođe, da zna imena ubica i nalogodavaca, kao i mjesto odakle je pucano.

“Pucano je sa zgrade koja se nalazi pored današnjeg OHR-a. Dvojica su bila u tom snajperskom gnijezdu, nikad nije utvrđeno koji je tačno pucao. Istraga nam sad ne bi ništa donijela jer su svi koji su umiješani mrtvi”, rekao je Zijah Ismić.

Tijela Boška i Admire su osam dana ostala ležati na ulici. Admirini otac i majka su tek nakon dva dana saznali da im je kćerka ubijena. Kasnije su svjedočili da su nesretne Admira i Boška pogađali čak i zapaljivim mecima, u namjeri da spale njihova tijela, ali nisu uspjeli.

Zagrljeni u smrti
Fotografije mrtvih tijela Romea i Julije iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišle su cijeli svijet. Njihova smrt postala je simbol bezumnog zla i užasa kakav svaki rat donese.

Sedam dana nakon što su ubijeni, zarobljeni građani Sarajeva su pod prijetnjom njihovim porodicama na okupiranoj Grbavici, nekako uspjeli izvući tijela nesretnog para s mosta na liniji razgraničenja.

Sahranjeni su u Lukavici. Po završetku rata, 1996, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi su posmrtni ostaci prebačeni na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni. Admirinom ocu Zijahu dopušteno je da ih prenese uz obećanje da će biti zajedno sahranjeni.

O ljubavi Boška i Admire pisali su i pišu ljudi širom svijeta. Još 1998. godine po tekstu Jasenka Selimovića, kasnije evropskog parlamentarca, u Oslu je izvedena predstava “Romeo i Julija u Sarajevu”.

Prošle godine u Veneciji je otvorena izložba značajnog umjetničkog ciklusa “Zagrljaji” jednog od najvećih živućih bh. umjetnika, maestra Safeta Zeca, i to na samom početku Venecijanskog bijenala.

Veliki Zec je svjetskoj umjetničkoj sceni prvi put prikazao djelo inspirirano i posvećeno tragičnoj smrti Admire Ismić i Boška Brkića, sarajevskih Romea i Julije.

Sarajevska rock grupa Zabranjeno pušenje prije nekoliko godina snimila je pjesmu pod nazivom Boško i Admira, a isto tako i Bill Madden pod nazivom Bosko and Admira.

O Bošku i Admiri snimljen je i dokumentarni film. Režirao ga je John Zaritsky, a snimljen je u koprodukciji PBS’s Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany.

30

avatar
1000
10
20
0
 
22
NikolaBroj 1sžexxNebojšaBroj 1
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sžexx
Gost
sžexx

što bi pseudolitijaši rekli “nisu ih srbi ubili, nego ovi iz federacije su namjerno njih strijeljali kako bi izazvali medijsku pompu i okrivili srbe” :/

Ponosni_SRBin
Gost
Ponosni_SRBin

Strasan vam.je telst. Ajde malo novinarske etike ubacite a ne da prepisujete od drugih. Agresorska vojska a bio rat. Kakv je to agresor ako se.obostrano puca.

nogo
Gost
nogo

Ponosni (ne znam čime se možeš ponosit) Jesul to muslimani pucali po Beogradu ili Srbi po Sarajevu?

Podgorica
Gost
Podgorica

Rijrč o Sarajevu, tema je Sarajevo u kome su živele sve tri religije i njihov sukob.
A u Sarajevu jesu pucali, ajde objasni ti napad i ubistvo Sroskih svatova u Sarajevu

Realnost
Gost
Realnost

pogledaj na youtube kako su srpski “svatovi” distribuirali oruzje kroz Bosnu…specijalci prikriveni pod okriljem svatova…ubistvo svata iscenirano jer je trebao okidac za ono sto je temeljno planirano i pripremano

Nebojša
Gost
Nebojša

Ne piši ono o čemu nemaš pojma.Nikolu Gardovića je ubio sarajevski kriminalac i komandant brdske brigade Stari Grad.Ranio je i sveštenika Radenka Mikovića.To se desilo ispred stare crkve u Sarajevu.Htio je da otme zastavu od STAROG SVATA.Pa ti vidi šta je istina i realnost.Ubuduće piši o onome što znaš.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne sprdaj se

Nebojša
Gost
Nebojša

Nije šprdanje.Gardovići su familija iz Rudog,nastanili se u Sarajevskom naselju Kovači iznad Grbavice prema Vracama .A nek mi “realni,, da neki kontraargument.

Broj 1
Gost
Broj 1

Tačno u svadbenim kolonama su prevozili oružje

broj 1
Gost
broj 1

zna on odgovor na pitanje

Filipini
Gost
Filipini

Sramota, sramota…

broj 1
Gost
broj 1

zali boze ugasene mladosti

Nebojša
Gost
Nebojša

E to Vam je moja gospodo,koji niste upućeni grad heroj.Ubijeni su od strane sp. jedinice mupa zvane “ŠEVE”.A poroblem je što to nisu Srbi uradili,pa se nikada nije moglo ćuti od stranaca ili muslimana ko je to uradio.Na sve naćine je pokušavano da se pripiše Srbima.Mnogo zla su snajperisti uradili i po ostalim djelovima Sarajeva,samo se šuti o tome.Samo mi… Više »

Broj 1
Gost
Broj 1

Nije bilo istrage tako da nikad nije utvrđeno ko ih je ubio to što neki izlaze u javnost sa pričom da su ih ubile ševe može biti istina ali i ne mora biti istina

Atos
Gost
Atos

“Može a ne mora možeš reći za 80% stvari tamo

Broj 1
Gost
Broj 1

Nije tako

Nikola
Gost
Nikola

Forenzika UN je dokazala da su ubijeni SA POZICIJE POD KONTROLOM TZV. ARMIJE BOSNE I HERCEGOVINE!!!

Realnost
Gost
Realnost

to i jeste grad HEROJ. Nepuna dva mjeseca izolacije zbog virusa pa su mnogi jedva docekali kraj a grad HEROJ je izdrzao skoro pune cetiri godine pod svakodnevnom paljbom i bombardovanjem

broj 1
Gost
broj 1

u potpunosti se slazem

ilke
Gost
ilke

Dobro, hoce li se reci ko ih je ubio, ko je izveo vojnu akciju i rizikovao zivote da se izvuku njihova tela i dostojno sahrane, ili to nije preporucljivo pricati?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

neće ni o tome kako su ovo dvoje mladih bježali na “agresorsku” teritoriju od “branilaca”

Fendi
Gost
Fendi

Onom je “eu colonia” nspiso pravac kretanja koji niko ne spori. A ja ću nakon toga a copy paste “Vojska Republike Srpske, osam dana nakon što su ubijeni, izvukla je njihova tela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Godine 1996., nakon što se rat završio, Admirini roditelji prebacili su njihove posmrtne ostatke na groblje Lav, gde su zajedno sahranjeni.… Više »

Kobe
Gost
Kobe

Ima dokumentarac,možeš naći na you tube,znaju se imena ubica,a ubile su ih ‘Ševe’,tadašnja muslimanksa specijalna jedinica. Jer da su to Srbi uradili pisalo bi sve fino imenom i prezimenom,ovako samo kaže neljudi!!!

Broj 1
Gost
Broj 1

Pretpostavljam da su taj dokumentarac snimili srbi

Nebojša
Gost
Nebojša

Srbi ih izvukli nakon sedam dana.Greška muslimana je bila što odmah nisu pustili da se tijela pokupe.Oni su pokušali da putem medija optuže Srbe da su to uradili(onds im je još i uspjjevalo)ali je istina isplivala.Snajperista iz ŠEVA je to uradio ali nikad nije osuđen što je normalno jer su zaštićena vrsta(ANTIFAŠISTI).🤔🤔🤔🤔🤔

Monteniggers
Gost
Monteniggers

Neka pocivaju u miru, a zna se od cijeg su metka stradali!

Broj 1
Gost
Broj 1

Čijeg

Terra nova
Gost
Terra nova

Velika ljubav i velika opomena nekima – samo da rata ne bude !

Krcko
Gost
Krcko

Oni su produkt Jugoslavije a ovi drugi produkt nacionalizma .Ostace Bosko i Admira besmrtni

free samples
Gost
free samples

sve rekose samo ne da ih pobise oni…..

Send this to a friend