Region

Nakon 26 godina šestoro optuženih za napad na Banske dvore i Tuđmana

Foto: N1

Policija Hrvatske podnijela je krivične prijave protiv bivših pripadnika JNA zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ubistva u pokušaju visokih državnih službenika ove zemlje, organizovali i izvršili avionski napadi na Banske dvore u Zagrebu 1991. godine, dok je u njima boravio bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sistemsko. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo krivičnu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedne osobe koja je državljanin Hrvatske, koji su učestvovali u planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. Naime, 7. oktobra 1991. godine je s dva aviona izvršeno bombardovanje s ciljem destabilizacije RH”, rekao je Ante Gudelj iz hrvatske kriminalističke policije.

Gudelj je kazao da se navedene osobe terete da su planirale, organizovale i izvršile napad na Banske dvore i da su te osobe raspolagale s informacijom da je tu Tuđman, koju im je dostavio obavještajac.

“U tom je napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je bila 35 miliona kuna (oko 4.640.000 eura). Policija je, istina, nakon 26 godina, procesuirala šest počinitelja teškog krivičnog djela”, kazao je Gudelj.

Ovih šest osoba sumnjiče se za ubistvo u pokušaju najviših državnih zvaničnika, a još su osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dodao je.

Među šestorkom, naveo je, bivši su majori i genaral majori bivše protivvazdušne obrane JNA.

Gudelj je naveo da je napad planiran u Zemunu, u komandi Ratnog vazduhoplovstva JNA, a da je avion koji je izvršio napad poletio sa aerodroma Udbina.

Jurica Ilić iz Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu je rekao da se osobe protiv kojih su podignute krivične prijave ne nalaze na području Hrvatske, te će biti raspisane međunarodne potjernice.

Istakao je da se radi na tome da se otkrije njihova lokacija u inostranstvu.

“Za njih ćemo tražiti i istražni zatvor”, naveo je Ilić.

Na pitanje zašto je istraga trajala toliko dugo, rečeno je da se sada “zatvorio materijal s dokazima” i da je otežavajuća okolnost bila to što se radi o visokorangiranim zvaničnicima bivše JNA “koje je godinama okruživao zid ćutnje, a koji je trebalo probiti”.

Pilot je državljanin Hrvatske

Na konferenciji za novinare rečeno je da je avion koji je bombardirao Banske dvore poletio iz Udbine, a da je pilot koji je izvršio napad državljanin Hrvatske.

Istražiteljima je poznato da je on danas 59-godišnjak, koji radi kao civilni pilot u Južnoafričkoj Republici.

Ž.N.

Send this to a friend