Region

Priština od Brisela dobila produžetke, šta to znači?

Maja Kocijančić

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, kaže da EU očekuje da se svi postignuti dogovori, a posebno oni o Zajednici srpskih opština i energetici, primijene bez odlaganja.

Ona je dodala da rad na ZSO “zahtijeva vrijeme”.

“Kosovo je dalo mandat Upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice, odnosno Asoscijacije. Taj rad je u toku i zahtijevaće vrijeme”, rekla je Kocijančić za Tanjug.

Desetak dana pred istek roka, koji su vlasti u Prištini dobile da izrade nacrt statuta i tako počnu sa primjenom dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, u EU kažu da očekuju da se “svi dogovori” postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine “primijene bez odlaganja”.

“To se posebno odnosi na dogovore o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština i energetici”, kaže portparolka šefice EU diplomatije Maja Kocijančić.

Na pitanje Tanjuga da li EU kao posrednik u razgovorima Beograda i Prištine ima informacije dokle se stiglo sa izradom statuta ZSO, koji bi trebalo da bude završen do 4. avgusta, Kocijančić kaže da je “rad u toku i da zahtijeva vrijeme”.

“EU je u bliskom kontaktu sa obje strane kada je riječ o svim potrebnim koracima za primjenu ovih, ali i svih drugih dogovora postignutih u dijalogu”, kaže Kocijančić.

Ranije je na pitanje kako će EU reagovati ako se u datom vremenskom roku ne ispuni dogovoreno i ne dođe do usvajanja statuta ZSO, Kocijančić odgovorila da ne želi da se bavi spekulacijama “o radu koji je u toku”.

“Ne želim da ulazim u spekulacije o tome da li će to donijeti rezulatate ili ne, jer mi očekujemo rezultate. I to je vrlo jasno. Primjena dogovora je hitno potrebna”, naglasila je portparolka.

Da EU očekuje da se dogovor o Zajednici srpskih opština u potpunosti primijeni bez odlaganja izjavio je i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

“Dogovor predviđa da se nacrt statuta Asocijacije odnosno Zajednice izradi za četiri mjeseca od početka rada na nacrtu. Kosovski premijer dao je mandat Upravljačkom timu da počne rad na nacrtu 4. aprila što znači rok do 4. avgusta”, naveo je Han sredinom maja u intervjuu datom Tanjugu.

Ni Johanes Han nije tada odgovorio na pitanje Tanjuga šta će biti ukoliko se zacrtani rok za izradu statuta ZSO “probije”, te – da li će takav čin obesmisliti cio tok dijaloga.

Send this to a friend