Region

Priština: Opasnom igrom Vučić ponizio Albance

Albanski političari iz Prištine insistiraju na tome da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posjete Kosovu pominjao Slobodana Miloševića, a mediji da je Vučić ponizio Prištinu.

<<<Vučić: Ne pada mi na pamet da priznam Kosovo, nismo ni blizu rješenja<<<

Predsjednik kosovske Skupštine Kadri Veselji je na svom Facebook profilu napisao da je dobro da se Vučićeva posjeta dogodila jer se, kako navodi, “još jednom pokazalo da srpski lideri nastavljaju naslijeđe Slobodana Miloševića”.

I njegov kolega iz vlasti, zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da je predsjednik Vučić na Kosovo došao sa idejama Miloševića, te da, kako kaže, on na taj način “igra opasne igre”.

Tvrdi da se Srbija sa Vučićem na čelu vraća u svoju “mračnu prošlost” i da EU treba odmah da osudi takvu politiku. Kaže da ova posjeta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu, ako se kao posrednik oslanja na, kako je naveo, “podrivački faktor”.

Identičnu matricu imaju i naslovne strane gotovo svih dnevnih listova i portala, osim Bota sot, koja, uz podsjećanje na Vučićev politički bekgraund, poručuje da je jedini način da se zaustavi ponižavanje Albanaca organizovanje protesta kojima bi se uklonili “lažni heroji prištinske vlasti”.

Zeri na naslovnici piše da je u dvodnevnoj posjeti Vučić nastavio da koristi “nacionalističku retoriku” porukom “da će Srbija da brani Srbe na Kosovu”, te da su “Srbi ginuli za Knin, Sarajevo i Prištinu”.

Koha ditore upozorava da je Vučić tokom dva dana potkopao “državu Kosovo” i “proslavio svog bivšeg “šefa” Slobodana Miloševića”, kojeg je nazvao “velikim državnikom” sa “dobrim namjerama”, kao i da je poručio da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost.

Epoka e re podsjeća na barikade Albanaca iz Dreničkog okruga koji su onemogućili posjetu Vučića selu Banje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend