Region

Procedura o imenu započeta, referendum 30. septembra?

ilustracija

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da očekuje podršku poslanika vladajuće većine u Sobranju za pokretanje inicijative za referendum o imenu zemlje.

Zaev je ponovio da bi referendum trebalo da bude održan 30. septembra.

“Ono što je meni poznato jeste da je (refendumska) procedura započeta u Sobranju”, poručio je Zaev.

On je pozvao opoziciju da se uključi u proces i pozove građane da izađu na referendum.

“Znam da je (refendumsko) pitanje ono koje smo i objavili-“Da li ste za članstvo u EU i NATO kroz podršku dogovoru između Republike Makedonije i Republike Grčke” i znam da će referendum da bude konsultativan”, kazao je Zaev i dodao da se radi o “istorijskoj odluci koja definiše budućnost države”.

MIA prenosi da su poslanici vladajuće većine ranije danas najavili da će predsjedavajućem Sobranja Talatu Džaferiju dostaviti inicijativu za raspisivanje referenduma, pošto su sabrani potpisi poslaničkih grupa Socijaldemokratskog saveza Makedonije na čijem je čelu Zaev, kao partija Albanaca-Demokratske unije za integraciju DUI i stranke BESA.

Navodi se da se čeka da se završi koordinacioni sastanak poslaničke grupe glavne opozicione stranke VMRO-DPMNE, kojima je takođe ponuđena inicijativa na potpisivanje.

U međuvremenu su članovi Državne izborne komisije DIK, koja treba da organizuje referendum dali svečane izjave pred Džaferijem u Sobranju.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend