Region

Prognoza UN: Populacija Hrvatske će se prepoloviti

Prema novom izvještaju UN, svjetsko stanovništvo će porasti za čak dvije milijarde u sljedećih 30 godina, ali taj globalni rast neće biti ravnomjeran, piše Indeks.

Dok će negdje stanovništvo nastaviti da raste, u drugim zemljama će početi da pada, a u nekim državama aktuelni pad će se dodatno ubrzati. Među njima je i Hrvatska.

U Hrvatskoj je, prema UN-ovim podacima, prirodni priraštaj stanovništva pao ispod nule još 1990. godine, a pad se nastavio sve do danas.

U budućnosti će se taj pad samo ubrzati pa će oko polovine 21. vijeka iznositi -0,85 odsto. Tek će nakon 2090. prirodni pad stanovništva početi blago da usporava, piše Indeks.

Međutim, do tada će se populacija Hrvatske gotovo prepoloviti.

Do 2050. će, prema srednjem predviđanju, ostati tek oko 3,36 miliona ljudi, a do 2100. oko 2,18 miliona.

UN-ova studija zaključuje da bi svjetsko stanovništvo moglo konačno da prestane da raste krajem ovog vijeka, na vrhuncu od gotovo 11 milijardi ljudi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

То је потпно логично. Еу није избалансирана, тако да је исељавање из Хрватке неизоставно. Бјела куга влада у свим бившим републикама, али то да исправити. Исељавање са друге стране не, због тога што се исељавају младе особе а остају сатае, тако да то постиче бију кугу још и више. Конкрено а Хрваску, ове прогнозе су одличне, ође није уврптен фактор… Više »

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Kada ne bude balkanaca i svijet će biti ljepši i mirniji.

Lado T.
Gost
Lado T.

Nestanak Jugoslavije nije samo nestanak drzave Jugoslavije, sudbina ostataka drzave Jugoslavije je potpuno neizvjesna. U svakom slucaju bice svasta, jugoslovena ce biti sve manje ali ce doci drugi, koje vec prizivaju, filipinci, indonezanci, vijetnamci, razni drugi !!!

Maestral
Gost
Maestral

Prirodni prirastaj je negativan kod Slovenaca,Hrvata,Srba,Makedonaca jos kada se uzme u obzir iseljavanje stanovnistva onda prijeti nestajanje nacija.O tome je govorio i Vucic ali mislim da ga ne shvataju ozbiljno.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Kad ga vec pominjes trebalo bi da znas da je Vucic sam po sebi neozbiljan, i licno je odgovoran za iseljavanje stanovnistva iz Srbije koje je prvenstveno povezano sa ekonomskim uspjesima o kojima slusamo svakodnevno. Slicno je i u svim ostalim drzavama u regionu jer to je blagodet neoliberalnog kapitalizma a za to smo se uostalom i borili.

EU MNE
Gost
EU MNE

Mi ako ako udjemo u EU nece ni Milo ostati u ovoj drzavi

Kia
Gost
Kia

Ziva istina

murko
Gost
murko

Ostace Blazo da prodaje struju.

Send this to a friend