Region

Prva presuda zbog pokliča Za dom spremni: Kažnjen pjevač iz Makarske

Mario Roso

Mario Roso, pjevač iz Makarske, pravosnažno je kažnjen presudom Visokog prekršajnog suda zbog toga što je 2015. pjevao pjesmu autora i izvođača Marka Perkovića Thompsona „Bojna Čavoglave“, koja počinje pokličem „Za dom spremni“.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, koji je imao uvid u presudu Visokog prekršajnog suda, stoji da su pokliči „Za dom“ i „Za dom spremni“ korišćeni i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta Nezavisne države Hrvatske koji je nastao od fašizma i koji je, kako se navodi, utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Izvorni izvođač nije sankcionisan

„Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljeni je mogao i trebalo da bude svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog pozdrava i trebalo je da se suzdrži od takvog ponašanja“, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju je potpisao predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović, prenosi Tanjug.

Dodaje se da „činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela“, stoji dalje u presudi, „ne mijenja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi Ustava Hrvatske koji zabranjuje svako pozivanje ili podsticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti“.

Opisano ponašanje, stoji dalje u obrazloženju, „svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način da se ohrabruju drugi na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu“.

Zagrebački dnevnik primjećuje da spomenutom pravosnažnom presudom nije kažnjen izvorni izvođač i autor „Bojne Čavoglave“ Marko Perković Thompson, nego lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso koji je Thompsonovu pjesmu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj prilikom obiljležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Oluja.

Kazna od 103 eura

Visoki prekršajni sud je takvu presudu donio nakon što je odbio žalbu Rosa kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu kojom je on obavezan da plati novčanu kaznu od 765 (oko 103 eura) i sudske troškove u iznosu od 200 kuna (oko 27 eura).

Navodi se i da je za ovaj prekršaj mogla biti izrečena i kazna od 30 dana zatvora, ali se sud, ipak, odlučio za blažu, novčanu kaznu.

Jutarnji ukazuje na različite aršine suda i podsjeća da je u avgustu iste godine, kada je Roso pjesmu „Bojna Čavoglave“ pjevao u Makarskoj, Thompson je tu svoju autorsku pjesmu izveo na centralnom gradskom trgu u Kninu, ali ga je Prekršajni sud u Kninu, tri godine kasnije, u maju prošle godine oslobodio svake odgovornosti.

PU šibensko-kninska je u junu prošle godine na tu presudu uložila žalbu, a Visoki prekršajni sud o njoj još nije donio presudu, navodi ovaj zagrebački dnevnik.

Roso je za Jutarnji rekao da je platio kaznu, ali da je kažnjen ni zbog čega.

Kaže da lično ne misli da je to uvredljiv pozdrav, ali smatra da nadležni treba da se izjasne da li je ta pjesma zabranjena ili nije.

Ili, kako je rekao, neka kažu da tu pjesmu smije da izvodi Thompson, ali ne i on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Preko Morace
Gost
Preko Morace

Interesantno kako svi ovi teski nacionalisti i raspirivaci mrznje na prostoru ex yu imaju neko inTELEgentnu facu..😂😂😂Prosto izbija iz njih kultura, prosvjetiteljstvo, humanizam i renesansa..Pitanje je imaju li zavrsenu i osnovnu skolu..😂Jedan ogroman dio njih da se ne bavi cime se “bavi” ne bi moga ni ulicu da mete uz izvinjenje svima onima koji na takav nacin casno zaradjuju koru… Više »

Andjela
Gost
Andjela

U HN pjeva pijani Georgijev sto hoce! Niko ne reaguje!

Flojd
Gost
Flojd

130e, nagrdiše ga.. to mu je 20% od prosjecne plate. Za fašizam. Bolje da su ga pustili nego sto se na ovakav način sprdaju sa hiljadama zrtava ustaskog terora.

Slobodna
Gost
Slobodna

Fašizam ti je u kući….

ND
Gost
ND

Ako si član EU,moraš poštovati evropske vrijednosti,a dio njih ono što simbolizuje usklik,definitivno nije!

gjk
Gost
gjk

ZDS ole ole

Send this to a friend