Region

Prve optužnice za OVK na jesen

Prištinski advokat Arianit Koci očekuje da prve optužnice Specijalnog suda za zločine pripadnika takozvane OVK budu podignute do jeseni ove godine.

Na prve optužnice čeka se inače od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija.

Sud, međutim, trenutno nema ni tužioca, poslije odlaska Švendimana.

Prištinski mediji su u međuvremenu špekulisali da je na mjesto glavnog tužioca Specijalizovanih vijeća i Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu izabran američki tužilac Džek Smit, kao i da je on navodno tražio godinu dana vremena kako bi se upoznao sa predmetima i procedurama Specijalog suda.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je, međutim, praktično demantovala da je tužilac, a time i Smit, izabran:

“Procedura imenovanja novog specijalog tužioca je i dalje u toku”, potvrdila je Kocijančić za Tanjug.

Arianit Koci, inače jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je prištinskim medijima da je zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica.

“Dakle, kada bude podignuta prva optužnica, sud je funkcionalan, jer optužnica počinje pod predviđenom pravnom procedurom”, rekao je Koci.

On je dodao da, međutm, nema tačnih podataka o tome kada će se to dogoditi, ali da očekuje da će Sud započeti svoj rad tokom jeseni ove godine, prenosi RTS.

Prije toga, morao bi da bude poznat i tužilac.

Prema Kocijevim riječima, u Sudu su u međuvremenu počeli da rade na obezbjedivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drago
Gost
Drago

Svi koji su činjeli zločine treba da odgovaraju za to . Rat je rat u ratu se ubija al svaki zločin ma ko god bio treba strogo kažnjavati . A tamo su svi radili užasne stvari ne bitno jesu Srbi , Crnogorci , Šiptari … Koga sud ne osudi osudiće ovaj gore , njemu niko pobjego nije

Send this to a friend