Region

Prvi korak Albanije ka otvaranju pristupnih pregovora sa EU

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han najavio je početak procesa skrininga kao prvog koraka ka otvaranju pristupnih pregovora između Albanije i Evropske unije u junu 2019. godine.

“Naši timovi počinju posao odmah, kako bi garantovali temeljnu analizu situacije”, izjavio je Han, prenose agencije.

On je, poslije sastanka s premijerom Albanije, Edijem Ramom, u Briselu, izjavio da su uspostavljanjem “jasnog puta” koji vodi ka otvaranju pregovora, uz preduslov da se reforme nastave dobrom brzinom, učinjeni veliki koraci na putu integracija te zapadnobalkanske države.

“Sad samo na početku. Biću u Tirani sljedećeg utorka, kako bi počeli pripremni posao. U pitanju je zahtjevan, ambiciozan i sveobuhvatan posao, gdje moramo razmotriti sve oblasti koje su pokrivene u 35 pregovaračkih poglavlja”, izjavio je Han.

Naglasio je da će se tokom procesa skrininga analizirati usklađenost zakonodavstva Albanije s EU kriterijumima i da je to nešto što je svaka država morala da prođe kako bi se pripremila i otvorila pregovore o pristupu Uniji.

Rama je naglasio da proces priprema počinje odmah.

Ocjenjuje da će narednih 12 mjeseci biti “12 mjeseci teškog rada i priprema za formalne pregovore”.

“Za nas je važna podrška Evropske komisije i 25 država članica, koje su se zajedno zalagale da se prepozna učinjeno od Albanije i da se na kraju i one neodlučnije zemlje priklone i dođu do dobrog kompromisa, koji će osigurati da mi ne izgubimo vrijeme, a one dobiju vrijeme da se racionalnije pozabave svojim javnim mnijenjem”, kaže Rama.

Han je i ovom prilikom podsjetio vlasti u Tirani da, pored procesa skrininga, u narednom periodu ostaje ključno da država nastavi s procesom reformi, posebno u oblasti pravosuđa, te s borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Zatražio sam od premijera da nastavi posao u cilju smanjenja broja neosnovnih zahtjeva za azil koje podnose albanski građani u zemljama EU”, dodao je evropski komesar za pregovore o pristupanju.

Han je pozvao na nastavak pregovora Albanije i Grčke oko razgraničenja na Jonskom moru, ponoviši da EU neće prihvatiti kao članicu niti jednu državu koja ima otvorena pitanja sa svojim susjedima.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend