Region

Putin impresioniran Kolindom, riješio Agrokor

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je da je u nalaženju rješenja za Agrokor uveliko pomogao sastanak Vladimira Putina sa hrvatskom predsjednicom.

Susret Putina i Grabar-Kitarović dogodio se u jesen prošle godine, a pojedini hrvatski mediji objavili su tada i detalje vrlo zanimljivog razgovora o dugovima Agrokora ruskoj Sberbanci.

“Naš predsjednik Putin rekao je na sastanku s vašom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Sočiju da će on pridonijeti tome da se u slučaju Agrokora i Sberbanke što prije nađe rješenje koje bi bilo u interesu obje strane. Taj politički aspekt pregovora između dvoje predsjednika pomogao je, naravno, da se na kraju dođe do uzajamno korisnog rješenja”, kaže u velikom intervjuu Globusu Azimov, ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj i čovjek od povjerenja predsjednika Vladimira Putina, prenosi Jutarnji list.

“Ne bih želio da vaši zapadni partneri gledaju na ugovor Sberbanka i VTB banke s Agrokorom kao neku geopolitičku urotu”, napominje Azimov.

“Rusija je zainteresovana za stabilnost Hrvatske i dinamični razvoj njene ekonomije. Zbog toga smatramo učešće dvije naše banke u čitavoj ovoj priči oko Agrokora kao stabilizujući element. Najvažnije je da u odnosima između Sberbanke i Agrokora nema nikakve političke dimenzije, to je čista saradnja dva komercijalna, privredna tijela”.

Azimov ističe da je posjeta hrvatske predsjednice Rusiji uveliko doprinjela poboljšanju bilateralnih odnosa.

“Putin je bio vrlo zadovoljan atmosferom pregovora s gospođom Grabar-Kitarović i posebno je bio impresioniran kako dobro predsjednica štiti nacionalne interese svoje zemlje”, naveo je on.

Send this to a friend