Region

Rado Hrvati kupuju njemačke dizelaše

Nakon što su u njemačkoj automobili dizelaši izašli iz mode zbog zagađenja okoline, ali i najave nekoliko velikih gradova da će zabraniti automobile na dizel gorivo, njemački mediji javljaju da je na tamošnjem tržištu drastično pala prodaja dizelaša, a još više polovnih dizelaša. Neki trgovci autima čak odbijaju imati dizelaše u svojoj ponudi.

No, istovremeno se značajno povećao broj dizelaša koje Njemačka izvozi. Na to upozorava Christian Kille, stručnjak s Instituta za primijenjenu logistiku pri Visokoj školi Würzburg-Schweinfurt, koji je analizirao službene podatke o prodaji dizelaša u Njemačkoj i njihovom izvozu te prodaji u inostranstvu, javlja Frankfurter Allgemine Zeitung.

Prema njegovoj studiji, izvoz dizelaša se u odnosu na prošlu godinu povećao za 20 odsto, s time da je najveći broj dizelaša izvezen u Italiju, pa Austriju i Francusku. No, najveći pojedinačni skok je zabilježen za Hrvatsku, koja je nakon što su Nijemci odbacili korišćenje dizelaša počela iste masovno uvoziti. Hrvati su u odnosu na 2016. godine uvezli čak 89,6 posto dizelaša iz Njemačke!

Njemačke dizel automobile rado kupuju i u Ukrajini, te u Bugarskoj i Rumuniji, pokazuju službene statistike.

No, to istovremeno znači da automobili, koje Nijemci smatraju toliko velikim zagađivačima okoline da ih tamo skoro niko više ne kupuje, preplavljuju tržišta drugih država u kojima očito nije toliko razvijena svijest o zaštiti okoline.

Send this to a friend