Region

Rama posle zemljotresa pozvao građane: Nemojte praviti namjerne štete na objektima

Rama

Premijer Albanije Edi Rama podnio je prvi izvještaj o preliminarnoj šteti od zemljotresa, koji je 26. novembra pogodio djelove te zemlje.

Škole su danas počele da rade u Draču i Tirani, ali je više od 10.000 djece moralo da bude premješteno u druge škole, prenijeli su albanski mediji.

Evropska unija pomaže Albaniji u procjeni štete i potreba obnove, a Evropska komisija je za početak već poslala 15 miliona eura (16,6 miliona dolara).

Albanija je pozvala na međunarodnu finansijsku pomoć za obnovu.

Vlada Albanije je za obnovu izdvojila 13 milijardi leka (117 miliona dolara), dok je ostalih sedam milijardi leka prikupljeno iz donacija.

U novembarskom zemljotresu jačine 6,4 stepena poginula je 51 osoba, a ranjeno više od 3.000 ljudi. Više od 11.000 zgrada je oštećeno, a procijenjeno je da je 13.000 ljudi ostalo bez svojih domova.

Na današnjoj sjednici Odbora za obnovu Rama je rekao da će nakon objavljivanja konačnog izvještaja o šteti biti otvoren put za donacije i obnovu uništenih domova.

Prema njegovim riječima, ovakvi izvještaji zahtevaju vrijeme.

“Radi transparentnosti, radimo na posebnom izvještaju sa detaljnim podacima o vladi, donacijama i korisnicima”, rekao je Rama i dodao da je u pripremi i poseban zakon o saniranju štetu čiji je cilj stvaranje, kako je rekao, ekskluzivnog okvira za sve aspekte rekonstrukcije.

Podnoseći prvi preliminarni izvještaj o posljedicama zemljotresa, Rama je poručio onima koji, kako je rekao, namjerno oštećuju svoje domove da to ne čine, jer država neće moći da im pomogne.

On je poručio da su sva oštećenja već popisana i da namjerna oštećenja neće biti uzimana u obzir.

“Kažem svima da ne rade takve stvari. Program je za one koji su izgubili svoje domove i ne mogu čak ni da uđu u svoj dom. U ovom trenutku moram biti vrlo jasan da te štete namjerno prouzrokovane neće proći”, rekao je Rama, prenio je portal Balkan veb.

Inače, ranije danas Rama je boravio u Draču, gradu na obali, koji je, uz Tumane, među najviše stradalim mjestima.

U nedelju je Rama bio u Istanbulu, gdje sastao s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i turskim i arapskim privrednicima od kojih očekuje pomoć.

Turski inženjeri su već u Albaniji, gdje će, kako je ranije obećao Erdogan, graditi 500 kuća.

Svoje inženjere su u oštećena područja Albanije uputili Grčka, Italija, Sjedinjene Države, Francuska, Bugarska i Rumunija.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MilevaBudimo realni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mileva
Gost
Mileva

Ja .mslim da mi treba dosta toga da učimo od njihovih političara.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Очигледно ми и албанци имамо нешто заједничко.

Send this to a friend