Region

Rasprava o Mladićevoj žalbi na presudu 17. marta

Ratko Mladić

Usmena rasprava o žalbama odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu Ratku Mladiću biće pred međunarodnim sudom u Hagu održana 17. i 18. marta.

Mladića (76), bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Haški tribunal je 22. novembra 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Tribunal je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Po presudi, to su bila četiri udružena zločinačka poduhvata čiji je zajednički cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikog dijela teritorije BiH, radi uspostavljanja srpske dominacije.

Ta zlodjela su, pored srebreničkog genocida, u presudi kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija.

Na tu presudu, žalbu je uložila odbrana, tražeći da Mladić bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno. Po odbrani, nije dokazano postojanje zločinačkih udruženja, niti da je Mladić u njima učestovovao.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u žalbi su tvrdili i da Mladić nije imao pravično suđenje, zato što su njegova prava “grubo prekršena”.

Odbrana se žalila i na kaznu koju je raspravno vijeće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština u BiH, tvrdeći da je, tokom suđenja, dokazalo njegovu krivicu. Prvostepenom presudom, bivši komandant VRS je oslobođen po toj tački optužnice.

Usmene argumente, Mladićeva odbrana će, po danas objavljenom rasporedu, pred apelacionim vijećem suda izlagati tokom tri sata u utorak, 17. marta 2020.

Tužioci će, potom, istog dana imati priliku da tokom tri sata odgovore na tvrdnje branilaca.

Branioci će priliku da uzvrate imati u srijedu, 18. marta, a za to će im na raspolaganju biti sat i po.

Istog dana, tužilaštvo će imati pola sata da izloži svoju žalbu, a odbrana isto toliko da odgovori.

Usmenom raspravom o žalbama, biće okončano izvođenje dokaza u procesu generalu Mladiću. Sudije će zatim vijećati o pravosnažnoj presudi.

Sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius), predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, najavio je prošle nedelje pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da će pravosnažna presuda Mladiću biti izrečena do kraja 2020.

Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od kraja maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina.

Prvu optužnicu za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je protiv Mladića podigao u novembru 1995.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
Narcis ZgubidanLale🇲🇪🇲🇪🇲🇪Harissamo kažem...
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

A u Srbiji mu sin drži hvalospjeve na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ,još će mu i spomenik dići.

🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪

E moj mladicu i tebe prodase!!!!
Za koga si se borio kakvi srbi izdase vas sve!!

Haris
Gost
Haris

Kakva rasprava?? Zatvoriti to i bačiti ključ.

Lale
Gost
Lale

Svi su generali stari,samo je Ratko Mladic !

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Dvije doživotne i malo je…

Send this to a friend