Region

Ratnik kog su zbog dobrih djela nazvali Božji Rambo

Foto: Al Jazeera Balkans

Crni automobil zlokobnog izgleda, poput onih koji iz filmova o Pobješnjelom Maxu, viđan je na ulicama nekih hrvatskih i bosansko-hercegovačkih gradova. Iako je taj Chevrolet Camaro izgledao kao najava nevolja, njegov dolazak značio je pomoć onima kojima je bila najpotrebnija. Za volanom je bio veliki humanista, bivši pripadnik danskih specijalnih snaga, Helge Majer, koji je koristio svoje resurse i rizikovao svoj život kako bi pomogao civilima.

Vjerni pratilac mu je bio “Amerikanac” – Chevrolet Camaro kog je, kako kaže, kupio od jednog američkog vojnika koji se morao vratiti u Sjedinjene Američke Države za 1.000 dolara, odnosno približno 4.000 tadašnjih njemačkih maraka.

Camaro je imao 5,7-litarski motor sa 220 konjskih snaga, a po potrebi je tu bio i Nitro – pojačanje od još 220 “konja”. Do 200 kilometara na sat je stizao za 13 sekundi.

Bio je teško uočljiv, imao je ojačanu karoseriju, oplate umjesto bočnih prozora, detektor mina… Pravo vozilo za preživljavanje u teškim uslovima, a Balkan je upravo to bio.

Za Al Jazeeru kaže kako je rasplamsavanje nevolja na početku 1990-ih pratio preko medija, gledao kako stradaju djeca i stari, koji se nisu mogli braniti od zla

“I jedne prilike čujem kako iz Crvenog krsta govore na televiziji kako ne mogu da pomažu u mjestima gdje je u toku sukob zaraćenih strana. Bio sam šokiran i pitao sam se kako je to moguće”, ističe.

Pokušao je preko njemačkih saradnika da pošalje pomoć, ali nije uspio, pa se potom obratio komandantu američke baze u Njemačkoj, US Rhein, gdje je radio i sve je bilo dogovoreno za manje od sat vremena. Odmah su mu rekli kako će mu pomoći i nisu razumjeli zašto su ga Njemci odbili.

“Na Balkan, u vrijeme ratova, sam došao prvi put 1991. godine i tada sam na vlastitoj koži iskusio šta sve rat znači. Prošao sam kroz Osijek, Vukovar, Vinkovce, hrvatske gradove koji su bili razoreni, a čiji su stanovnici ili izbjegli ili su bili protjerani. Stajao sam na jednoj raskrsnici u Osijeku, Srbi su granatirali grad, a na semaforu je bilo crveno svjetlo”, prisjeća se Danac.

Jedna priča ga uvijek prati kada razgovara sa nekim sa Balkana. Riječ je o dječaku Adnanu Spahiću, rođenom u Zvorniku, a koji je živio u Srebrenici. Majera je kontaktirala Adnanova majka koja je čula priču o „Ludom Dancu“. Spahićevog oca su ubili Srbi, govori naš sagovornik.

“Ona je zbog rata pobjegla u Njemačku i smjestila se u izbjeglički dom. Tamo je čula priče o ‘Ludom Dancu’ koji se vozi po Balkanu, pomaže ljudima, nosi pisma… Nadala se da ću moći da joj pomognem da nađe sina, ali to još uvijek nisam uspio”.

Od Srebrenice do Tuzle je Danac tražio dječaka, pomagao mu je i gradonačelnik Tuzle, ali nije uspio.

“Mislio sam da je mrtav, ali našao sam osobu sa tim imenom na Facebook-u. Poslao sam mu nekoliko fotografija u porukama, razveselilo bi me da ga pronađem dok sam živ, ali mi još nije odgovorio“, ističe ovaj heroj, koji odbija tu titulu i govori kako je samo želio pomoći tamo gdje su drugi odustali.

“Znam da svijetla u ratnim zonama ne rade, ali mi je to bilo prvo ratno iskustvo. Tako da sam stao na semaforu i stajao sam pet minuta dok nisam vidio kako prema meni ide plavi kombi. Kroz otvoreni prozor mi je vozač vikao ‘GO, GO, GO’, da se što prije sklonim”.

Kada se vratio u bazu, shvatio je šta se sve zbilo. Razgovarao je sa oficirom, ali je Majerov engleski bio loš da sve prenese.

“Uzeo sam Bibliju i rekao da, ako je Bog na Zemlju poslao Ramba, onda i ja imam takav trening. Tad mi je sveštenik dao nadimak ‘Božji Rambo’ i rekao da sam to ja i da imam podršku svih prijatelja da pomognem svim jugoslovenskim ljudima koji su u potrebi. To su u prvom redu djeca i stari, bez obzira na to da li su vjernici ili ne”.

Kada je riječ o vjeri, ističe da se mora poznavati kultura strane države kad se u nju odlazi.

“Hrišćani i muslimani imaju isto vjerovanje, istog oca, Abrahama. Stoga pomažem svoj braći i sestrama, ni manje, ni više. Bog mi je dao fizičku i mentalnu snagu, da prođem i dobijem svu obuku koju imam. Uspio sam da obavim sva svoja putovanja, sve misije, a da nisam morao da naudim nekome, jer su svi ljudi božja djeca”

U tom poslu je imao i dosta pomoći prijatelja.

“Kroz moje specijalne obuke u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), napravio sam odlične kontakte sa raznim ljudima koji su mi pružali pomoć tokom misija”.

Kaže da je 1991. i 1992. godine djelovao samo u Hrvatskoj, da bi u ljeto ’92 počeo rat u BiH.

“Tada je nastao pakao na Zemlji. Svako se borio protiv svakoga, a ja sam ostao neutralan. Tako su porasli i moji problemi, nisam želio da pomažem samo jednima. Molio sam se Bogu za pomoć, da pomognem ljudima kojima pomoć treba, da me sačuva od zla (Majer na svojim misijama nije nosio vatreno oružje), kako bi bio uz one koje je strah i koji su u potrebi”.

Odlučio se na ortodoksan potez…

“Kazao sam: Ako uspijem sve proći-prekriću stranice svog Kur’ana i svoje Biblije zlatom i to obećanje sam ispunio”.

Dodaje da nije fanatični vjernik, ali smatra da je i dan-danas živ zbog Božje pomoći.

Posebno je bio slab na djecu i bolesne, kojima je nesebično pomagao. Svako njegovo putovanje ga je koštalo najmanje 1.000 njemačkih maraka, a napravio je približno 160 misija. Sve je to plaćao iz svoga džepa i nije tražio pomoć od drugih.

Zanimljivo je da Majerova supruga, sa kojom je u braku 45 godina, nije znala za njegove avanturističko-humanitarne ispade po Balkanu.

“Ma ne, nisam joj govorio šta radim, gdje sam, da djeci i starcima pomažem gdje je najgore. Govorio sam joj da se ne brine, kako idem samo do Zagreba”, govori Danac.

Odbio je odlikovanje američke vojske za djelovanje na Balkanu tokom ratova.

“Rekao sam im da meni to ne treba, nikakva medalja ne može zamijeniti dječiji zagrljaj, njihove ruke i osmjehe zahvalnosti. Svaki put kada sam dolazio, znao sam da se moj put isplatio ako sam obradovao neko dijete i to sam zato radio, a ne zbog nekih medalja”, zaključuje Majer.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oket
Gost
Oket

Kakav tekst, Srbi samo zlocinci on mad max…. e bitange jedne… sto ne od do stratista Srba?

Norvežanin
Gost
Norvežanin

Ha ha ha ha ha! Dobro izmaštano za scenario iz Holivuda.

Adnan Spahic
Gost
Adnan Spahic

Koliko je Bosnjaka stradalo od Srba samo da vam je znati. Ovi danasnji narastaji Srba treba da se stide kao Njemci svoje istorije a ne da se hvale!

Mne
Gost
Mne

Ni vi im duzni nijeste ostali, zato cuti!

Caka
Gost
Caka

I vi treba da se stidite genocida u 2 sv ratu handzar divizija kojem su klale sve od kolijevke a osmsnski period da ne pominjem e doslo na naplatu.

Brano
Gost
Brano

A sve srbi, da nije koji crnogorac sto uradio hrvat ili musliman, e pravi si pobijesnjeli max! ,
Jbt semafor u sred rata!

Grga
Gost
Grga

Oce da kaze da su Srbi agresivci. Koliko on postuje saobracajne propise, ceka 5 minuta na raskrsnici da mu se upali zeleno svijetlo, iako nema struje. Ceka valjda da stigne struja pa da ne bude kaznjen. Puca se na njegovo vozilo ali covjeku je bitnije da ne popije prijavu. Ima li ovo idje bez kod nas da se pisu ovakve… Više »

Brcki
Gost
Brcki

On se pojavljivao na cepikuce, i tad je neko lupio spijun americki bila je noc, i ipaljeno je nekoliko rafala ka njemu, cak je i stampa pisala o autu sa radarom, a on je htio da pomogne ali kako je znao kome da pomogne, sve u semu srecan jes cim je ziv, mogao je da strada od bilo koje strane.

Herc
Gost
Herc

Prica je u redu,samo umjesto humanitarac,treba da pise ,,avanturista,,.Nosio pisma,dobro i to je nesto,ne vidim kako je drugo pomagao i kako je mogao pomoci u onim ludim vremenima sa crnim camarom…

BoboKocka
Gost
BoboKocka

Nije ovo cisti Danac nema sanse!

Avion
Gost
Avion

Ovaj covjek stvarno postoji, Mada ja koji Sam rodjen u dk Nikad Nisam Cuo za njega.
Ima profil na fb i vidi se famozni camaro.
Samo upisite Helge Meyer

44debilanaCDMu
Gost
44debilanaCDMu

Fin Text

Brdza
Gost
Brdza

Lepa lazavina. Cilj opisati Srbe kao ubice. A o inteligenciji doticnog dovoljno govori njegovo priznanje da je prilikim granatiranja 5 minuta cekao da mu se upali zeleno svijetlo na semoforu koji ne radi jer nema struje. Dajte ovliki prostor nekom doktoru nauka da bar citalac moze nesto da nauci, a ne ovakvima koji hoce da predstavi da je u gradjanskom… Više »

Žorž
Gost
Žorž

Pa eto, i tebi su dali prostora ovdje i ako pišeš gluposti.

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Ne znam zbog cega neki tamo dobrocinitelj,danac ima za cilj prikazati srbe kao agresore sigurno mu je neko u familiji musliman…Zaostali ste definitivno!Koracate jos uvjek u nekoj cosicevoj ideologiji I udarate glavom u zid protiv cjelog svjeta,dobra djela su za vas mrznja,djeca za vas su mrznja vi ni sami vise ne verujete da dobre stvari postoje.L

Send this to a friend