Region

Razveli se i ostavili sina: Dijete živjelo bez struje, vode i grijanja

Srednjoškolac (17) iz Hrvatske tri je mjeseca živio sam u kući bez struje, vode i grijanja jer ga nijedan od roditelja nakon razvoda nije poveo sa sobom.

Prvo je otišla majka, a godinu kasnije odselio se i otac. Ostavili su dvoje djece. Kad je mlađe dijete otišlo kod bake, srednjoškolac je ostao sam.

Zbog grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja djece policija je državnom tužilaštvu prijavila 40-godišnjeg oca, inače odranije poznatog policiji, i 39-godišnju majku, piše Jutarnji list.

Kako otkrivaju upućeni, roditelji su doživjeli novčani krah, nakon čega je majka odlučila “trbuhom za kruhom” da ode u inostranstvo. Radeći u poljoprivredi, zadržala se neko vrijeme u inostranstvu a onda se vratila kući porodici, gdje se nije dugo zadržala.

Uslijedio je razvod braka, a sporazumno je odlučeno da sin ostane da živi s majkom dok je ćerka školarka pripala ocu. Majka se ubrzo nakon toga odselila u inostranstvo gdje je zasnovala novu porodicu. Našla je novog supruga s kojim je dobila dijete. A sin je otišao da živi s ocem i sestrom. Majka za djecu u Hrvatskoj, kako se otkrilo istragom, više nije pitala.

Život s dvoje djece u kući u kojoj mu se raspao brak ni otac nije mogao dugo da podnese. I on je, prije otprilike godinu dana, napustio dom, ostavivši dvoje maloljetne djece u kući da vode brigu sami o sebi. I on je pronašao novu ljubav.

“U tom periodu otprilike, kad se naš susjed odselio negdje od djece, djevojčica je otišla da živi kod bake. Mislili smo da je za njom otišao i njezin brat. Dečkića smo viđali u ulici, ali smo uvjek mislili da dolazi po stvari koje im trebaju. U toj kući, znate, već godinu dana sigurno nema osnovnih uslova za život, počevši od struje, vode i grijanja. Tek smo naknadno otkrili, kad su se neke osobe iz institucija tu raspitivale, da je dečko mjesecima živio zapravo sam. To je za svaku osudu. Nadam se da su djeca sada zbrinuta i na sigurnom. Da su nas pitali za pomoć, sigurno bi im cijela ulica pomogla”, izjavila je za Jutarnji jedna komšinica.

Prema ocjeni nadležnih službi, roditelji nisu vodili brigu o djeci, njihovoj prehrani, zdravlju, higijeni, školskim obvezama, zbog čega su i popustili u školi.

“Djevojčica se osjećala napušteno. Nema goreg nego kad ti majka okrene leđa. Navodno je čak željela da pođe za mamom, ali joj se ta želja nije ostvarila. Čuli smo da je dječak uspio nekako da se snalađe dok je bio sam. Odlazio je i kod djede nešto da pojede ili se opere, međutim, taj čovjek ni sam nema uslova da primi unuke jer živi na rubu siromaštva”, zaključila je druga komšinica

Nadležne je o svemu obavijestila škola.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
NHMSandraBudimo realniDula
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NHM
Gost
NHM

Otac odranije poznat policiji, majka odskora.

Sandra
Gost
Sandra

Srce da te zaboli,nemam djecu jos uvijek..ali sjutra ako budem imala srecu da se ostvarim kao majka,sve i da nemam..ja cu ici u ritama ali moje dijete ce imati sve sto i druga djeca..ima li sto ljepse od uloge roditelja…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ма ненормални људи начисто. Нормални родитељи се ако до развода дође боре да себи изборе право да су са дјецом.

Dula
Gost
Dula

Kakve su ljudske sudbine. Tuga za djecom. Ko je sve roditelj. Uzas.

Send this to a friend