Region

Regija na rubu sukoba: Bajden šalje moćnu petorku da riješi krize Zapadnog Balkana

Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE

Regija Zapadnog Balkana odavno nije bila tako napeta. Na rubu je sukoba dok se istovremeno govori o rješenju preostalih pitanja iz prošlosti i integraciji u EU.

Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski udarac ako ne dopusti produženje mandata misije EUFOR-a u toj državi. Rok je do 5. novembra, piše zagrebački Jutarnji list.

Ovakva situacija u regiji rezultat je preduge američke odsutnosti i lutanja EU. Sada je nova Bajdenova administracija odlučila na Zapadni Balkan vratiti staru iskusnu diplomatsku gardu. Osobe koje o Balkanu znaju gotovo sve, ako je moguće da iko zna sve.

Bave se ovom regijom od prije rata, bili su ključni akteri u mirovnim naporima tokom rata, arhitekti međunarodnih sporazuma za okončanje rata i rješenje sporova. Mnogo su iskusniji od nekih evropskih diplomata kojima balkanski političari lako manipulišu.

Džozef Bajden je odlučio poslati Kristofera Hila za ambasadora u Beogradu, bez sumnje ključnoj adresi za stabilnost ili nestabilnost regije. Beograd ima uticaj u svim susjednim državama, od BiH i Kosova do Crne Gore, i samo naivni političari mogu vjerovati da Beograd nema ništa s događajima u tom državama.

Hil ima golemo iskustvo s Balkana, ali i šire. Bio je posebni izaslanik za Kosovo tokom rata, a potom ambasador u Skoplju te Iraku. Jedan je od ključnih američkih diplomata koji je uz Ričarda Holbruka postavljao okvire i za Dejtonski mirovni sporazum u BiH i za sporazum o Kosovu u Rambouilletu koji je Beograd odbio i nakon čega je uslijedila NATO-ova intervencija. Osim regije, Hil lično poznaje mnoge političare, a govori hrvatski, srpski i makedonski.

Džefri Hovenier, trenutno zamjenik ambasadora u Turskoj, imenovan je ambasadorom na Kosovu. Prije je radio u američkoj amabsadi u Zagrebu, a bio je i član međunarodnog tima za pregovore o statusu Kosova. Govori hrvatski. Bez sumnje zna korijene sadašnjih tenzija i kako se odvijala situacija na Balkanu.

U Sarajevu će novi ambasador biti Majkl Marfi. Već je bio u Sarajevu prije više godina kao posebni savjetnik u ambasadi, a potom je bio i u američkoj ambasadi na Kosovu kao vršitelj dužnosti ambasadora. Specijalnost su mu NATO i strukture sigurnosti u Evropi, posebno na Balkanu.

Gabrijel Eskobar je već prije nekoliko mjeseci počeo mandat kao posebni izaslanik za Balkan, iako mu je formalna dužnost “zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju”. Donedavno je radio u američkoj ambasadi u Beogradu.

Veliku ulogu na Balkanu će odigrati i Džejms O Brajan, još jedan od iskusnih diplomata iz vremena Medlin Olbrajt, jedan od autora u sjeni Dejtonskog sporazuma i jedan od ključnih američkih igrača na Balkanu. Nedavno je boravio u Briselu gdje je s predstavnicima EU i NATO-a razgovarao o zajedničkom angažmanu na Balkanu.

Ako uzmemo u obzir da su i predsjednik Bajen i državni sekretar Entoni Blinken izuzetno dobri poznavatelji regije, možemo zaključiti da Vašington doista sada ima ekipu za rješavanje velikih problema na Balkanu, piše zagrebački list.

No, uspjeh nije zagarantovan jer su okolnosti drugačije. EU je podijeljena oko statusa Kosova, pet država članica je više na strani Rusije nego velike većine u EU i NATO-u. Vjerovatno ne postoji dogovor s Rusijom, ali argumenti su im isti, iako je Međunarodni sud pravde u Hagu dao mišljenje da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Drugi je problem što EU ne želi garantovati nedvosmisleno članstvo u EU za države Zapadnog Balkana, a Vašington misli da je “članstvo u EU zajednički cilj i glavni motiv za države regije”.

Još će veći izazov biti promjena dva druga igrača, pogotovo kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Rusija i Turska imaju veliku ulogu u regiji, a niti jedna od tih država više nije tako pouzdan partner Zapada. Rusija je kao članica Kontakt grupe godinama bila konstruktivan partner u regiji, kao i Turska. No, to su tada bile države koje nisu bile u sukobu sa Zapadom, a sada više nije tako.

Teško da će Rusija biti za to da Zapad uspije na Balkanu, više je vjerovati da će se potruditi da ne bude tako.

36

avatar
1000
20
16
0
 
29
MerlinOtvarac limenkeŽoržoTitogradTV_EU
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Žoržo
Gost
Žoržo

Plaši mečku sa rešeto😄😄😄😄😄😄😄😄. Jedva hodaš. Zreo si za banju.

Dzordz
Gost
Dzordz

Kada istice mandat ovoj americkoj ambasadorki u podgorici?jer je pocela previse da se mijesa u unutrasnje stvari nase drzave,predublje,nakon izjave eskobara,skoro cijeloj vladi je omogucila sastanke u vasingtonu,da bi se stvorio privid da ova vlada ima podrsku amerike.

Berane
Gost
Berane

Cetinjski manastir je srpski sada, možeš slati koga oćeš.

DejoDejo
Gost
DejoDejo

Ajde ti u sumu i Beri kleku.Dako te doceka kakav medjed

TV_EU
Gost
TV_EU

Ti jado i ne znaš gdje je Cetinje

MONTE
Gost
MONTE

Ko ce biti novi USA ambasador u Podgorici, zna li neko?

Someone
Gost
Someone

Da se zna ko kosi, a zdravko za beograd četnike nosi.

Rješenje
Gost
Rješenje

Apsolutno je neophodno dati samostalnost, ne samo Kosovu, nego i Vojvodini, Sandžaku i Preševskoj dolini. Ako Bugari imaju neke zahtjeve, i to razmotriti. Bez toga nema mira u Regionu. Dako tada prestanu da maltretiraju sve oko sebe.

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Đe se upetlja srpska vlada, tu su sukobi. Svađe i sukobi su samo s njima, niko se drugi ne svađa.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Govori li vam ovo nešto? Meni se čini da govori: „Vučiću sjedi, 1 (i slovima: jedan) i to za kraj godine!“ samo ne znam ima li pravo na popravni ispit ili je već prokockao i tu mogućnost.
Dakle, Bajden stupa u akciju!

Someone
Gost
Someone

Ovo je zdravku šlag na tortu prije polaska u bg. 😀

najos
Gost
najos

Treba kopnena invazija balkana da se rjesi problem

Merlin
Gost
Merlin

Hoćeš li ti da se pridružiš toj invaziji ? Koliko vas ima, koliko imate aviona, tenkova, dronova, helikoptera, raketnih sistema, itd. ?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Veseli se srpski rode 🤣🤣🤣

Sara
Gost
Sara

Odmah salji u CG, dje ti je ambasador, sta radi?
Prenosi lo sta se radi od CG, prenosi lo sta nas je snaslo?

Crnogora
Gost
Crnogora

E VIVA USA.

Merlin
Gost
Merlin

U USA možeš samo da radiš moleraj i vrtiš đevrek na kamionu.

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Cetnici na aparatima 😁😁😁

Merlin
Gost
Merlin

Kako ide golf dvojka, jel dobro vuče ?

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Glavni problem mira i stabilnosti na Balkanu je Srbija i njeni velikodržavni apetiti. Glavni egzekutor te ideologije je srpska crkva i njena svetosavsko-nacistička ideologija! Konstantno rovare, intezivno, u Bosni i CG, a sa nešto manjim intezitetom u Makedoniji i Hrvatskoj!

Nemanja
Gost
Nemanja

Kakav si analitičar, svaka čast… Jel ćeš dobiti bonus za ovo? Pitam za drugara

Mks
Gost
Mks

Glavni problem su velikocrnogorski i velikobosnjacki apetiti. Hrvati, srbi i albanci ce se sad dogovoriti, vama sta ostane, uzivajte, nikog ne zanimate realno. Prodali ste sve duhovno i materijalno da bi se dodvorili eu i usa, ali realno nikom ne trebate, samo navlacite bedu. Evivajte po cetinje republici kolko hocete, nikom ne smeta. Lep pozdrav i spustite se malo na… Više »

Terra nova
Gost
Terra nova

Kad ćeš na Kosovo ?

Otvarac limenke
Gost
Otvarac limenke

Ne kaže se lep nego lijep.

Merlin
Gost
Merlin

Na srpskom se kaže i “lep” i “lijep”.

D voli jelenu
Gost
D voli jelenu

Opterećen sam oko kosova.

Kokot 🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Kokot 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Mora da si jedan od operisanih !! 😂😂
Zivjelo nezavisno kosovo !!

Mks
Gost
Mks

Kosovo ne postoji, podelice se sad izmedju srbije i albanije. Zato dolaze amerikanci. Crna Gora se deli izmedju albanije, srbije i hrvatske. Cetinje moze da bira samostalnost ili da se prikljici hrvatskoj, to nikog realno ne zanima. Cuj nezavisno kosovo 😀 nista zavisnije od kosova, cetinja i sarajeva danas ne postoji u evropi. Malo se umijte hladnom vodom, bice vam… Više »

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Djuro 🇲🇪❤️
Gost
Djuro 🇲🇪❤️

🇺🇸🇲🇪👏👏👏 IDEMOooo…

Mila
Gost
Mila

Čekali smo dugo vašu reakciju, ali evo izgleda da smo dočekali !
Poznato je da se naši balkanski problemi bez Amerike ne mogu riješiti!
Malo je reći hvala!

Nemanja
Gost
Nemanja

Zato što ste plaćenici i izdajnici… Hoće li primiti podgorički aerodrom sve takve kao ti…???

Ma jok, bolje da plivate do Italije…

Mongro
Gost
Mongro

Tek kad se Srbija razbije uzduž i poprijeko na Balkanu neće biti mira! O jadu zabaviše cijeli Balkan posljednjih 30 god. Spc, SANU i nacionalističke pol.partije će Srbiju ponovo uvesti u haos!

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Samo da se pokaju. Ali ne, oni su sada u kontranapadu.

Nagual
Gost
Nagual

Pa to je uvijek bio korjen zla kad su sad nesto rjesavale na Balkanu

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Naguale, baš nijesi razumio riječi Don Huana: Ti si svoj najveći protivnik.

Send this to a friend