Region

Reis Kavazović osudio poruke patrijarha Irineja

Foto: Anadolija

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović osudio je govor patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja koji je, tokom sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Patrijaršiji SPC-a u Beogradu poručio da „ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje jer je riječ o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko“.

Kavazović je izjavio kako nije radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe, zbog čega je prinuđen reagovati „kako bih još jednom poslao poruku mira i zajedništva kako u Bosni i Hercegovini, tako i cijeloj regiji”, ali upozorio i na važnost očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Širenje zablude

“Ali, prije toga, želim još jednom ponoviti čestitku koju sam uputio njegovom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima povodom Božića u kojoj sam izrazio nadu da će ova godina donijeti mir i blagostanje i da će zajedničkim zalaganjem biti sačuvan duh tolerancije”, navodi se u reakciji Kavazovića.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH poručio je kako mu je jako žao što je doveden u poziciju da u prazničnim danima mora reagovati na istupe patrijarha Irineja. Rekao je da Irinijeve poruke dovode javnost u zabludu i unose zebnju u srca drugih naroda.

„Uvijek sam vjerovao da su praznici prilika da izrazimo ljubav i poštovanje jednih drugima, a ne da potpirujemo razdor među narodima, pa i unutar pripadnika iste vjere“, poručio je reis Kavazović.

„Prošla su vremena ovakve vrste poruka koje su vrlo čitljive i koje siju zebnju i pozivaju na nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“.

Dobronamjerni savjet

Reisu-l-ulema Kavazović je poručio kako mu je dužnost da u situacijama kada je to potrebno izrazi svoje negodovanje, posebno zbog vjernika muslimana koji žive u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, podsjećajući na genocid u Srebrenici 1995. godine.

„Najdobronamjerniji savjet koji možemo uputiti našim komšijama u SPC-u, a zbog budućnosti naših naroda i mira, ali i same SPC, jeste da ne dopuste da se njihova crkva u regionu nastavi doživljavati kao politički projekat“, rekao je reisul-ulema Kavazović.

“To nije dobro za budućnost ovog dijela Evrope, a teško da može imati uporište u čistom vjerskom nauku“, dodao je Kavazović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crni
Gost
Crni

Ne mlati

Libero7
Gost
Libero7

Zivu istinu ste rekli ali njima istina nista ne znaci oni uzivaju lazima

Ivana Šebek
Gost
Ivana Šebek

Razlika izmedju vas je? Nema razlike

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Sta je Reis ??? Ima nas koji ne razumijemo prevarantske izraze.

Kot
Gost
Kot

Šta je mitropolit. Objasni pa ćemo i tebi objasniti

Send this to a friend