Region

Rok svih rokova za rješavanje pitanja Kosova maj 2019. godine?

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Rješavanje “kosovskog čvora” je već mjesecima u centru pažnje domaće javnosti, a čini se da je iz Brisela stigao posljednji rok za krajnji dogovor.

Iako su političke ličnosti na visokim državnim funkcijama često pominjale raznorazne rokove i nagovještavale datume za konačno rješenje, s obzirom na to kakve su aktuelne prilike i u Beogradu i u Prištini, oči su više nego ranije uprte u organe Evropske unije.

Sa jedne strane srpski politički vrh se suočava sa, vjerovatno njemu neočekivanim, otporom u pokušaju da se stigne do rješenja kosovskog problema, a proklamovana ideja, da li nazvana razgraničenjem, zamjenom teritorija ili već nekim drugim geopolitičkim terminom, kao da nema dovoljno jako uporište u javnosti da bi bila i zvanično predložena.

S druge, prištinske vlasti, s premijerom samoproglašene države Ramušem Haradinajem na čelu, želi na svaki mogući način da preuzme kormilo pregovaranja sa Beogradom od Hašima Tačija, o čijem legitimitetu da to čini se priča već mjesecima.

Imajući u vidu sve faktore, najave i izjave koje su upućivale na to da će kosovski čvor biti raspetljan ove godine sve su dalje od realnosti, što sasvim sigurno ne nailazi na odobravanje, prije svega u Briselu, s obzirom na to da mandat ovog sastava Evropske komisije ističe u maju 2019. godine.

Takođe, princip “neprenošenja” i “neuvođenja” problema u svoje, a pogotovo novo dvorište, koji smo imali priliku da vidimo u porukama Brisela da pitanje Kosmeta mora da bude riješeno prije nego što Srbija bude dobila šansu da se pridruži EU, a sve u vezi sa promašajem procjene briselske administracije kada se radi o Kipru, može da se odnosi i na dijalog Beograda i Prištine.

Podsjetimo, cijela priča je započeta još u mandatu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, da bi funkciju glavnog medijatora u razgovorima koji su vremenom podignuti i na predsjednički nivo preuzela Federika Mogerini.

Ona je nedavno u Beču “izrazila nadu” da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizira do kraja mandata aktuelnog sastava Evropske komisije, te istakla da “pruža podršku svakom rješenju do kog dođu dvije strane”.

“Vjerujem da smo svi privrženi da finaliziramo dijalog narednih mjeseci, prije kraja mandata Evropske komisije”, navela je Mogerinijeva, koja sasvim sigurno neće ostati na toj poziciji i u narednom mandatu.

U diplomatskom tonu je odgovorila i na pitanje šta misli o ideji promjene granica.

“Evropska istorija, kao što znate, zasnovana je na prevazilaženju etničkih nacionalnih država”, rekla je Mogerinijeva.

Da je maj sljedeće godine vjerovatno posljednji rok za rješavanje pitanja Kosmeta, bar iz ugla Evropske unije, kojoj teže sve države takozvanog Zapadnog Balkana, uključujući i nepriznatu državu Kosovo, čije postojanje negiraju i pojedine članice evropske zajednice naroda, u uvijenoj diplomatskoj formi potvrdio je i evropski komesar za susjedsku politiku Johanes Han.

“To nije zato što je kraj mandata Komisije, ali bi bilo od koristi, ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, ljeta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima”, naveo je Han.

Kako će izgledati Evropski parlament, a samim tim i Evropska komisija, kao i ostala tijela Evropske unije, nije sasvim izvjesno, a izbori koji su zakazani za period od 23. do 26. maja sljedeće godine mogli bi da donesu ozbiljne promjene u briselskoj administraciji, s obzirom na rast nezadovoljstva radom Brisela u velikom broju članica EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Izgleda da se evropi zuri a vucicu jos vise.

vitko
Gost
vitko

Bez rata resenja nema

Send this to a friend