Region

Rusija odobrila početak proizvodnje prve faze vakcine Sputnjik V u Srbiji

Foto: Twitter (Arhiva)

Proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V na Institutu “Torlak” u Beogradu značila bi da je ta vakcina u svakom trenutku građanima na raspolaganju. Kako objašnjava direkstorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, piše RTS.

Stoiljković je rekla da bi proizvodnja vakcina omogućila zdraviju populaciju.

“Što se ljekara tiče, njima bi takođe preventivom odnosno vakcinisanjem stanovništva posao bio znatno olakšan, došli bi do toga da su mnogo manji napori, mnogo lakše kliničke slike, što bi za državu sve zajedno značilo zdraviju i uspješniju populaciju”, objasnila je direktorka Instituta “Torlak”.

Ona je dodala da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu “Torlak” počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V.

“Prva faza obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda, što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine. To znači da će se taj dio proizvodnog procesa odigravati na Institutu ”Torlak”. Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine”, objašnjava Stoiljković.

Na pitanje šta je sve potrebno za drugu fazu proizvodnje koja podrazumijeva cjelokupan proces proizvodnje, kaže da se još o tome nije razgovaralo.

“Za drugu fazu potrebno je da prije svega započnemo razgovore u vezi s tim, mi o tome još nismo pričali to je praktično početak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbijedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom”, poručila je direktorka Instituta “Torlak”.

Send this to a friend