Region

Rusija, SAD, Kina i Turska žele Balkan, ali koja je najbliža cilju

Ilustracija

Evropska unija, Rusija, Kina, SAD, Turska-svi koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu, piše austrijski Standard.

Rusija ne želi da Makedonija uđe u NATO, te zbog toga nastoji da podrije istorijski sporazum Grčke i Makedonije o rješenju spora u vezi s imenom. Makedonski premijer Zoran Zaev nedavno je objavio da su grčki biznismeni, simpatizeri “ruske stvari”, pokušali podmititi ljude da izazovu nasilje u Makedoniji.

Službenici Ruske ambasade u Atini čak su pokušali novcem privoliti političare, poslovne ljude i monahe na Atosu da djeluju protiv rješenja spomenutog spora u vezi s imenom. Atina je u julu protjerala te diplomate, nakon čega se i Moskva pokušala otarasiti grčkih diplomata. Atina je poslije toga povukla ambasadora iz te zemlje.

“Podsjećamo naše ruske prijatelje da nijedna zemlja na svijetu neće tolerisati pokušaje: a) podmićivanja državnih činovnika; b) podrivanja njene spoljne politike i c) miješanja u njene unutrašnje stvari”, navodi se na sajtu grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Analiza investicija i odnosa pokazuje da su države jugoistočne Evrope odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Mnoge zemlje, međutim, nijesu u EU, a Rusija pokušava iskoristiti taj vakuum da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga. Direktor Centra za jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber, s tim u vezi, kaže da su time omogućili nedostatak angažovanja EU i ambivalentan stav SAD.

“Rusija koristi slabost drugih”, kaže Biber.

Rusko djelovanje u Grčkoj, međutim, takođe svjedoči o sve većoj nervozi Moskve, smatra on.

U slučaju implementacije sporazuma Grčke i Makedonije i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Rusija bi izgubila važne adute. Ostala bi im još samo Bosna za izazivanje nevolja.

U Bosni i Hercegovini se to ometanje odavno i prilično snažno osjeća. Putinov najbolji vazal na Balkanu je predsjednik partije SNSD Milorad Dodik, koji čini sve da spriječi integraciju države u NATO ili EU. Dodik koristi svaku priliku da posjeti lidera Kremlja. U januaru je odlikovao nacionalističku rusku bandu na motorima “Noćni vukovi”, a u Banja Luci se navodno gradi srpsko-ruski kulturni centar, piše Standard.

U Bosni i Hercegovini je, međutim, aktivna i turska vlada. Preko medija kao što su Stav, Faktor i novinska agencija Anadolija sprovode hajku na pristalice sveštenika Fetulaha Gulena. Pod pritiskom Turske, škole njegovog pokreta, pale su pod upravu američkog fonda, a predsjednik najveće bosanske partije SDA Bakir Izetbegović ionako joj je u potpunosti predan. Prilikom najnovije posjete turskog predsjednika Sarajevu u maju, Izetbegović je izjavio da je Erdogana poslao Alah.

Turska u BiH finansira, prije svega, obnavljanje džamija i vrši kulturnopolitički uticaj. Međutim, Kosovo sa svojim slabim državnim strukturama, još je podložnije uticaju Ankare, piše austrijski list.

Turska obavještajna služba u martu je otela u Prištini šest turskih državljana bliskih Gulenovom pokretu Hizmet. Biber, međutim, smatra da je Turska toliko zaokupljena sobom “da rasipa mnogo energije na kampanju protiv Gulena, čime je faktički izgubila uticaj u regionu”.

“Jaki ljudi” poput Putina ili Erdogana, smatra on, međutim, prije jačaju autoritarnu vlast i korupciju, nego demokratiju i otvorenu privredu na Balkanu.

Kina, koja se ekonomski intenzivno angažuje, vidi region u prvom redu kao faktor koji treba da joj omogući ulazak na zapadnoevropsko tržište. Bez direktnih stranih investicija se može, ali ne i bez infrastrukturnih projekata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend