Region

SAD pozivaju na smirenost na Kosovu

Foto: N1

Sjedinjene Američke Države pozivaju na smirenost kao odgovor na današnje događaje na Kosovu.

“Nastavićemo raditi s partnerima iz Evropske unije i NATO saveza kako bismo pomogli svim stranama da održe napredak u normalizaciji odnosa i smanjenju tenzija”, naveo je portparol State Departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Osim toga, ranije su iz NATO-a je rekli da “kosovska policija vodi operaciju sprovođenja zakona širom Kosova”.

Zvaničnik NATO saveza je za RSE potvrdio da je misija KFOR u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Naime, danas su na Kosovu policija i carina provodili akciju protiv krijumčarenja u regionu Prištine, Peći, na zapadu Kosova, kao i Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

Ali, akcija je naišla na protivljenje u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, dvije od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Tu je došlo do sukoba, a policija je upotrijebila i suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je istakao da je akcija bila usmjerena protiv krijumčarenja robe i utaje poreza, te da su kosovske vlasti posvećene stabilnoj i funkcionalnoj zemlji i da niko ne može da bude iznad zakona.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da su po nalogu i koordinisane sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

“Zaplijenjena je roba i drugi dokazi koji predstavljaju i materijalne dokaze”, rekao je Kurti.

Pored toga, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u Raškoj na jugu Srbije, održao sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Sastanak se održao u lokalnoj kasarni, a među prisutnima su bili funkcioneri političke partije Srba sa sjevera Kosova, Srpske liste, ali i predstavnici Vojske Srbije.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Stanje stvariAnđeljko 🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Da prethodna američka administracija nije davala jasno podršku Srbiji da može da radi što god hoće, do ovoga ne bi došlo. Kao ni do onoga u Republici Srpskoj i kod nas. Podivljali srpski nacionalizam ruši sve oko sebe, ne shvatajući da više nema podršku iz Amerike.

Anđeljko 🇲🇪
Gost
Anđeljko 🇲🇪

Ovo je igra Vučića da uništi sve Srbe bilo đe da se nalaze a bača loptu na druge

Send this to a friend