Region

SAD smatraju da je formiranje vojske Kosova pozitivan korak

Ilustracija

Novi ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet ocijenio je da je najavljeno formiranje vojske Kosova, o kojoj će parlament raspravljati 14. decembra “pozitivan korak”.

Kosnet, koji je nedavno na mjestu ambasadora u Prištini zamijenio Grega Delavija, rekao je u intervjuu za RTK da su kosovski lideri rekli da će ta vojska u budućnosti biti dio “međunarodnih mirovnih operacija”.

“Kosovo je došlo do tačke kada, umjesto da samo koristi mehanizme međunarodne bezbjednosti, može i doprinijeti, što je dobrodošlo”, rekao je Kosnet i dodao da je to dugačak proces koji će trajati više godina.

On je istako da će se tokom mandata u Prištini fokusirati na podršku liderima Prištine i Beograda da nađu način da nastave sa dijalogom, kako bi se postiglo obostrano prihvatljivo rješenje.

Prema njegovim riječima, ovo je kritičan momenat za dijalog, kao i da je veoma važno da Beograd i Priština pristupe tome “u duhu saradnje”.

“Kada govorimo o dijalogu u Vačingtonu, govorimo o sveobuhvatnoj raspravi o svim pitanjima koja godinama razdvajaju dvije zemlje. Ono što treba da vidimo je proces koji se završava sporazumom korisnim za obje države”, rekao je Kosnet.

On je dodao i da su mnogi pogrešno shvatili da SAD forsiraju promjenu granice ili razmjenu teritorija, ali da njegovi nadređeni u Vašingtonu pokušavaju da objasne da su SAD zainteresovane za sporazum koji je “dogovoren dobrom voljom obje strane”.

“SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obje strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluč0e da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, vjerujete, mi razumijemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano”, rekao je Kosnet i dodao da vlada SAD to ne forsira.

Upitan da li bi razmjena teritorija bila prihvatljiva za SAD, ukoliko bi se dvije strane tako dogovorile, Kosnet je kazao da SAD nemaju predrasude.

“Ne kažemo da ne treba razgovarati o određenom pitanjima i ne kažemo da su potrebni određeni ishodi. Beograd i Priština su pregovarači. Uvijek ćemo podržati Kosovo, ali pod tim se ne podrazumijeva da ćemo se slijepo složiti sa svakom idejom vlade u Prištini. Podržaćemo Kosovo u naporima da obezbijede mir, napredak, pravdu. Te ciljeve ne smatramo kontradiktornim širem cilju – želimo iste stvari i za druge države regiona”, rekao je Kosnet.

On je dodao da SAD smatraju Kosovo “uspješnom pričom” ne samo za SAD već i za građane Kosova.

8 Komentara na "SAD smatraju da je formiranje vojske Kosova pozitivan korak"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend