Region

Savjet Evrope zbog bezbjednosnih rizika otkazao posmatranje izbora u Albaniji

Tirana

Savjet Evrope otkazao je svoju posmatračku misiju za lokalne izbore u Albaniji koji bi trebalo da se održe 30. juna, zbog bezbjednosnih prijetnji i nejasnoće u vezi sa organizovanjem izbora, prenosi portal a1on.

Riječ je o misiji posmatrača koji su trebali da prate izborni proces 30. juna na kojima albanska opozicija neće učestvovati, a šef albanske države Iljir Meta je prije dvije nedjelje donio odluku o njihovom odlaganju zbog duboke političke krize.

„Odluku (o otkazivanju misije) usvojio je Kongres regionalnih i lokalnih vlasti Savjeta Evrope, u skladu sa pravilima, zbog stalne nesigurnosti u vezi organizovanja lokalnih izbora u Albaniji 30. juna i zbog mogućih bezbjednosnih rizika u određenim oblastima“, navodi se u elektronskoj poruci poslatoj medijima.

Savet Evrope je usvojio ovu odluku u trenutku najviše polarizacije političke krize u Albaniji, u uslovima kada je opozicija van parlamenta, a albanska vlada je kategorična u sprovođenju izbora, iako u 35 od ukupno 61 opštinu u toj zemlji, u trci za gradonačelnika učestvuju samo kandidati vladajuće koalicije predvođene Socijalističkom partijom premijera Edija Rame.

Albanija je članica Saveta Evrope od 13. jula 1995. godine, te je ovim članstvom prihvatila sve obaveze koje treba da poštuje svaka država-članica ove panevropske organizacije.

Albanska opozicija je napustila državne institucije i nekoliko meseci protestuje na ulicama gradova, uz zahtev za ostavku premijera Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
GrubanMalic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GrubanMalic
Gost
GrubanMalic

Kakva je to divlja drzava a zafaljujuci americi bice i velika ! Blago nama s’njom !

Send this to a friend