Region

Šef CIA-e izjavio da je najviše prijetnji dolazilo iz Jugoslavije

Direktor CIA Mike Pompeo izjavio je kako su kroz istoriju prijetnje najviše dolazile od nacionalnih država i u tom kontekstu naveo Jugoslaviju, a da danas sve veću opasnost predstavljaju nedržavni akteri kao što je WikiLeaks.

“U knjigama iz istorije ćete čitati koje nacionalne države su bile prijetnje za Ameriku, čitaćete što je Amerika radila protiv prijetnji koje su stizale iz Jugoslavije i drugih nacionalnih država”, rekao je Pompeo u obraćanju na Američkom institutu (AEI), koje je objavljeno na YouTubeu, kako prenosi Tanjug.

Među prijetnjama J. Amerika, Iran i S. Koreja

Danas su, kako je objasnio, prijetnje mnogo drugačije i obavještajna zajednica treba shvatiti da sve veća prijetnja stiže od nedržavnih aktera.

“Bilo da prijetnje dolaze od grupa kao što su Hezbollah, Al-Kaida ili da prijete našem informacionom sastavu kao što je WikiLeaks, one nemaju zastave u Ujedinjenim nacijama i predstavljaju prave prijetnje za SAD”, upozorio je Pompeo.

Zbog toga, kako je dodao, obavještajni rad CIA mora odgovarati aktualnoj situaciji.

Među prijetnje je naveo i Južnu Ameriku, Iran i Sjevernu Koreju.

Misija – krađa tajni

On se osvrnuo na proteklih godinu dana koliko je na čelu Agencije, a govorio je i o nekim operacijama i planovima CIA, kao i o ključnim geopolitičkim pitanjima.

Prema njegovim riječima, misija CIA treba biti “krađa tajni” u ime Sjedinjenih Država.

Ipak, kako je dodao, CIA treba raditi na sticanju i zadržavanju povjerenje američkih građana.

Send this to a friend