Region

Šef NATO prokomentarisao ideju o korekciji granica

NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i kad je riječ o “mogućim usaglašavanjima granica” nada se da će dvije strane naći obostrano prihvatljivo rješenje, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči zasijedanja šefova diplomatija NATO, koji će u srijedu zajedno s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razotriti “odnose NATO sa zemljama Zapadnog Balkana”.

Na pitanje novinara da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbjednost moglo imati posljedica rješenje u dijalogu Beograd-Priština koje bi uključilo neke “korekcije granica”, Stoltenberg je rekao da “NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština, jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerješena pitanja”.

Čelnik Atlantskog saveza je podsjetio da je nedavno i u Beogradu ukazao na izuzetnu važnost dijaloga Beograd-Priština.

“Kad je riječ o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dvije strane naći rješenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu”, izjavio je Stoltenberg.

Po riječima Stoltenberga, “važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak”.

On je istakao da će “NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija Kfor koja je značajna za stabilnost”.

“I Kfor će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbjedost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dođe do rješenja kroz političke pregovore”, zaključio je generalni sekretar NATO.

Send this to a friend