Region

Šešelj na američkoj crnoj listi i ne može da podigne svojih 187.000 dolara

Šešelj

Lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju zamrznuto je 70.000 dolara u Siti banci u Portoriku i 117.000 dolara u Australijskoj banci, jer se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, pišu beogradske “Novosti”.

On je na spisku ljudi kojima je Služba za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD uvela sankcije, zbog čega ne mogu da raspolažu svojom imovinom u inostranstvu, navodi list.

Šešelju su sankcije uvedene prije 15 godina, kada je Tribunal u Hagu tražio da dođe u Holandiju na suđenje za zločin protiv čovječnosti.

“Na “crnu listu” SAD stavljen sam pod izgovorom da sam bjegunac od Haškog suda. A uopšte nisam begunac, jer sam, čim sam čuo da je podignuta optužnica, kupio kartu i otišao”, kaže Šešelj za “Novosti”.

Sve dok ne bude skinut sa “crne liste” neće moći da podigne 187.000 dolara koje je, kako kaže, zaradio držeći predavanja i prodajući knjige širom svijeta krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

“Preko srpskog konzula u Hagu, pisao sam američkoj ambasadi, tražeći svoj novac. Dobio sam odgovor da ostaje blokiran i da mogu da ga koristim samo ako unajmim američkog advokata da me brani i da ga platim tim parama. Taj papir još čuvam”, navodi lider srpskih radikala.

Kaže, takođe, da je imao i neki iznos u Kaliforniji, koji je uspio da izvuče krajem devedesetih godina, dok je njegova supruga Jadranka uspjela da dobije oko 42.000 dolara iz Kanade.

4 Komentara na "Šešelj na američkoj crnoj listi i ne može da podigne svojih 187.000 dolara"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend