Region

Siljanovska ima plan da dijalogom sa Grčkom riješi problem imena države

Gordana Siljanovska-Davkova; Foto: EPA-EFE GEORGI LICOVSKI

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da ima plan da ubijedi Grčku da, osim ustavnog naziva, država može da se koristi samo Makedonija.

„U planu je izgradnja dobrosusjedskih odnosa. Plan nudi poštovanje i zahtijeva poštovanje. I mislim da u politici treba tražiti umjetnost mogućeg, to ćemo uskoro. Moja prva izjava je bila da neću ići po svijetu, da želim da upoznam komšije i mislim da ću to ostvariti. Naravno da je potrebno sa svima oko vas da pričate i mi nemamo drugog izbora nego da razgovaramo“, rekla je Siljanovska Davkova.

Dijalog je, ističe, zdrava stvar i ako nema međusobnog uvažavanja, nema ni rezultata.

„Politika zahtijeva dijalog i ja sam spremna na to da bismo prevazišli probleme“, rekla je ona, prenijeli su skopski mediji.

Siljakovska Davkova je rekla da ne očekuje da će Grčka odmah pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog nepoštovanja Prespanskog sporazuma, nakon što su takve objave pojavile u grčkim medijima.

„U Prespanskom sporazumu postoji gradacija. Prvo se to ukazuje, diskutuje, pitanje se upućuje UN-u, a onda ide na sud. Presude suda treba da budu validne erga omnes, ali to se u našem slučaju nije dogodilo“, rekla je Siljanovska Davkova, koja je tokom polaganja Zakletve državu nazvala starim imenom – Makedonija, što je naljutilo zvaničnu Atinu.

 

Send this to a friend