Region

Sjećanje na srebreničku heroinu: Hatidža je bila simbol majke i borbe za istinu

Hatidža Mehmedović preminula je u nedjelju nakon 23 godine istrajne borbe za istinom o ubistvu srebreničkih sinova i privođenju pravdi njihovih ubica.

Tužna vijest o njenoj smrti u 65. godini života je iznenadila i potresla sve one koji su je poznavali, a naročito one koji su joj bili podrška u borbi za istinu i pravdu.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Hatidža je bila među prvim majkama koja je ušla u Srebrenicu.

Ostala je bez dva sina Azmira (18) i Almira (21), i supruga Abdulaha (44) tog jula 1995. godine. Živjela je sama u srebreničkom naselju Vidikovac gdje se vratila prije 16 godina.

Nikad nije imala poseban status, ali je govorila u ime svih Majki Srebrenice. Nije pravila razliku među žrtvama, smatrala ih je jednako vrijednim dostojanstva i priznavanja. Čak i kad je izdalo zdravlje, radila je na organizaciji konvoja kojima su poslani hrana i ljekovi sirijskim izbjeglicama.

Nakon što je objavljeno da je Mehmedović preminula oglasila se slavna glumica, režiserka i specijalna izaslanica UN-a za izbjeglice Andželina Džoli.

Ona je u članku koji je napisala za CNN govorila o njenom poznanstvu sa Mehmedović.

“Upoznala sam Hatidžu prije četiri godine kada sam posjetila Srebrenicu gdje su pokopane žrrve genocida, najgoreg masakra na evropskom tlu od holokausta. Sjećam se dobro, sjedjela je u krugu drugih ožalošćenih majki Srebrenice, tiho i dostojanstveno te je ispričala svoju priču. Govorila je o životu prije rata sa mužem Abdulahom i sinovima Azmirom i Almirom, koji su imali 21 i 18 godina. Opisala je užasne dane u julu 1995. godine kada su nasilno odvojeni od nje i odvedeni u smrt zajedno s najmanje 8.000 nedužnih muškaraca i dječaka”, istakla je slavna glumica.

Sahrana predsjednice Udruženja Majke Srebrenice biže održana danas ispred Čaršijske džamije u Srebrenici.

2 Komentara na "Sjećanje na srebreničku heroinu: Hatidža je bila simbol majke i borbe za istinu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend