Region

Sjever Kosova ne vjeruje ni srpskim, ni albanskim političarima

Ulica Sjeverne Mitrovice

Oko 88 odsto građana u četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinski srpsko stanovništvo, ne vjeruje nijednom srpskom političaru na Kosovu, a oko 99 odsto ne vjeruje nijednom albanskom političaru u državi.

To pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja nevladine organizacije Aktiv iz Sjeverne Mitrovice, koja je u drugoj polovini juna mjeseca ove godine anketirala 800 ispitanika iz Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana.

Rezultati istraživanja od prošle godine, pokazali su da je nepovjerenje građana u srpske političare bilo 78 procenata.

Iz Aktiva navode da rezultati istraživanja nedvosmisleno ukazuju na “krizu povjerenja” u društvu na sjeveru Kosova.

Predstavnici srpske zajednice u institucijama Kosova dolaze uglavnom iz Srpske liste. To je, inače, jedini politički subjekat kojeg je Beograd podržao na kosovskim izborima nakon briselskog sporazuma 2011. godine.

Ova lista u Skupštini Kosova sada broji 9 od 10 poslaničkih mjesta koja su namijenjena srpskoj zajednici, drži tri ministarstva i na čelu je svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu. Srpska lista je, međutim, u martu mjesecu zvanično izašla iz vladajuće koalicije nakon privođenja direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marka Đurića u Sjevernoj Mitrovici, iako ministri i dalje obavljaju svoje funkcije.

Iz Srpske liste za sad nisu odgovorili na pitanje Radija Slobodna Evropa da prokomentarišu ovakve nalaze.

Građani na sjeveru Kosova kažu da je nepovjerenje u srpske političare rezultat neispunjenih obećanja, ali je ono povezano i sa činjenicom da ne postoji autentični lider na Kosovu među Srbima, “jer se cjelokupna politika vodi direktno iz Beograda”.

Dobar poznavalac političke situacije na Kosovu, Petar Miletić, u izjavi za RSE smatra da i pored ovakih rezultata javnog mnjenja, Srpsku listu čeka svijetla budućnost. Kako dodaje, kosovski izbori su u nekoliko navrata na sjeveru bili “obična farsa u kojoj se ne biraju predstavnici slobodnom voljom, već je to uglavnom pod pritiskom i ucjenom”.

“Smatram da će još dugo biti na vlasti, a metode su ucjene, pritisci, prijetnje, zastrašivanja, novac, i sve one metode koje su koristili do sad, koristiće i u buduće. Narod nema snagu da se odupre takvoj vrsti politike i prosto sam sasvim siguran da će i na sljedećim izborima rezultat opet biti isti”, ističe Miletić.

Istraživanje Aktiva takođe ukazuje da 66 odsto anketiranih ne vjeruje u nezavisnost medija, svaki treći ispitanik smatra da je porast ilegalnih aktivnosti najveća bezbjednosna prijetnja na sjeveru Kosova, a 53 procenata mladih ljudi od 18-29 godina aktivno razmišlja o odlasku sa Kosova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ja ću vam reći nešto iskreno. Problem Srbije nije Kosovo, problem Srbije je sve manji i manji broj stanovnika. Srbija svake decenije gubi 300 ooo st. Drugo,… problem Kosova nije Srbija, problem Kosova je isti kao i u Srbije. Možda i veći, jer tamo narod umire od karcinoma zbog osiromašenog uranijuma, pošto je tamo bombardovanje bilo naj jače. Plus što… Više »

novi snajper
Gost
novi snajper

otpisa ti braću hahaha….. tako će i tebe kad dođeš na red

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Bravo !! Konačno da otvorite oci malo i razmislite !.

Krsto
Gost
Krsto

Je li ovo naručio Kajl Skat?

Send this to a friend