Region

Sjeverna Makedonija dobila tehničku vladu

Foto: Beta

Parlament Sjeverne Makedonije izabrao je u danas popodne prelaznu vladu koja će organizovati vanredne parlamentarne izbore, koji su dogovreni za 12. april.

Za tehničku vladu, čiji je premijer dosadašnji ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDSM Oliver Spasovski, glasao je 101 poslanik u parlamentu sa 120 mjesta.

Spasovski je u ekspozeu rekao da u narednih 100 dana prelaznu vladu čeka da obezbijedi nesmetano funkcionisanje institucija, da nastavi aktivnosti koje je vlada njegovog prethodnika Zorana Zaeva započela u evroatlantskim integracijama i da organizuje fer i demokratske izbore.

“Država se nalazi u izuzetno značajnom periodu kada se od nas očekuje da neometano funkcionišu sve državne institucije. Ovo je vrijeme kada treba da se organizuju fer i demokratski izbori, da se završe aktivnosti za članstvo u NATO i početak pregovora sa EU”, rekao je Spasovski i pozvao opoziciju da se odvaži i da bude dio tog procesa.

Tehnička vlada Olivera Spasovskog je praktično vlada lidera SDSM Zorana Zaeva, s tim da je opozicija, prema “pržinskom modelu” dala ministra policije i ministra za rad, a dosadašnja ministarka za rad Mila Carovska (iz SDSM) zamijenila vicepremijera za ekonomska pitanja Koču Anđuševa, koji je napustio vladu.

Novi ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije, na predlog najveće opozicione partije, je pripadnik i bivši direktor Obavještajne agencije Naće Čulev, a ministarka za rad Rašela Mizrahi.

Prema “pržinskom modelu”, koji je prvi put primijenjen za vanredne parmentarne izbore 2016, opozicija je dobila i dopunske zamjenike ministara finansija, poljoprivrede i za administaciju, a vladajuća SDSM je dala dopunske zamjenike ministara unutrašnjih poslova i za rad.

Zoran Zaev je jutros, posle dvije godine i sedam mjeseci na premijerskoj funkciji, podnio ostavku da bi omogućio da 12. aprila budu održani vanredni parmentarni izbori koji su lideri vodećih stranka dogovrili nakon što Sjeverna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
GrađaninMr.Evil
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin
Gost
Građanin

Oće li i kod nas tako? Aj dako je sreće!

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Sretni oni mi smo još neđe oko Vučjeg Dola.

Send this to a friend