Region

Skandal u Hrvatskoj: Ministarka odbila da riješi zadatak sa maturskog ispita

Divjak

Hrvatskoj javnost pažnju sa požara makar na trenutak skrenuo je skandal sa ministarkom obrazovanja Blaženkom Divjak, koja je odbila da riješi matematički zadatak sa maturskog ispita sa kojim su je suočili novinari.

Divjak, inače, profesorka matematike i prodekan na Univerzitetu u Zagrebu nije znala da riješi zadatak koji je za čak 12.000 maturanata u Hrvatskoj predstavljao problem.

Sporni zadatak, naime, glasi: Potrošnja automobila je sedam litara na 100 kilometara, a kombi s jednom litrom goriva može preći 11 kilometara. Ako su oba vozila 450 kilometara, koliko je više goriva potrošio kombi od automobila?

Ponuđeni odgovori: A. 9,41 litra B. 14,79 litara C. 16,25 litara D. 18 litara .

Hrvatski mediji pišu da je prag prolaznosti za dvojku iz matematike bio svega 24 odsto, a čak 50 odsto maturanata nije uspjelo da riješi ovaj zadatak.

“Sigurno da znam da ga riješim jer se radi o matematici. Druga stvar je što je važno da mi ne samo da prepoznajemo najbolje učenike koji imaju potencijala za međunarodne uspjehe, nego da i drugima pomognemo koji imaju posebne obrazovne potrebe. Takođe treba pomoći i takozvanoj sredini koju zapostavljamo – jer sredina ne postoji”, rekla je Divjak.

Dodala je da postoje samo neiskorišteni potencijali koje učenici imaju i koji se, kako je rekla, mogu prepoznati u sistemu.

Send this to a friend