Region

Skandal u vrtiću u Srbiji: Roditelji zgroženi slikovnicom grozote i časne smrti

“Nemoj ništa da brineš, tvoja porodica će biti ponosna na tvoju časnu smrt”. “Znaš da će tvoja smrt pomoći drugima. To je častan čin.” “Mogao bi da budeš oguljen (odran). U proljeće zarobljenike žrtvuju u Šipetoteku, bogu mladog bilja. Zarobljenicima oderu kožu i njom pokrivaju kip božanstva.”

Sve to su porule, djelovi teksta, iz slikovnice, koju su vaspitačice državne Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, u vrtiću u Ljukovu, poklonile mališanima uzrasta od četiri do šest godina, saznaje InfoNet Vojvodina.

Gepostet von Petar Filipović am Mittwoch, 5. September 2018

Na slikovnici “Ne bi ti se svidjelo da budeš astečka žrtva. Grozote koje radije ne bi da upoznaš” je pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, istaknut je logo Kreativnog centra, kao autor potpisana je Fiona Mekdonald, a ilustrator Dejvid Antram.

Roditelj petogodišnjeg dječaka N. B. fotografisao je nekoliko strana pomenute slikovnice u kojoj crteži vjerno opisuju ono što piše u tekstu na svakoj strani, a sve obiluje opisima časne smrti, krvi, dranja kože, odsijecanja glava i slično.

“To je samo 15 odsto gadosti koje se nalaze u slikovnici koju su podijelili djeci u vrtiću!”, izjavio je za InfoNet N. B.

On kaže da je “revoltiran i bijesan zbog onog što je doživio”. Kaže da možda ne bi ni znao “kakvu sramotnu slikovnicu” su vaspitačice dale mališanima, da nije čuo svoje dijete kako čita citate iz nje.

“Čuo sam da pominje krv, odrubljene glave, časnu smrt, da će neko nekome odrati kožu i bio sam šokiran. Pomislio sam da dijete izmišlja, pa sam ga pitao – šta to govoriš? On mi je rekao – tata, čitam slikovnicu! Tek je onda uslijedio šok”, navodi roditelj.

Kada je počeo da lista slikovnicu, kaže da je bio zgranut onim što tamo piše, a još veći šok je uslijedio kad je na koricama slikovnice vidio pečat Predškolske ustanove “Boško Buha” Inđija, a na kojem osim toga jasno vidi da piše i Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina.

Kako navodi, ragovarao je i sa vaspitačicom, koja mu je, kako navodi, rekla “da zna da je to neprikladno, ali da je takav plan i program”.

“Rekla mi je da su oni to dobili i podijelili. Kad sam je pitao – pa, da li ste svjesni šta ste dali djeci, ona je ćutala”, prepričava ovaj roditelj.

Jesu li svjesni kakvu slikovnicu su poklonili petogodišnjacima, da li su prethodno provjerili šta piše i šta je nacrtano u njoj, smatraju li da je takvo štivo prigodno ne samo za taj uzrast djece, nego generalno za školski uzrast, ko će da snosi odgovornost za ovakav propust? Ni na jedno od ovih i mnoga druga pitanja portal nije dobio odgovor od direktorke Predškolske Ustanove “Boško Buha” u Inđiji, jer je bila odsutna.

7 Komentara na "Skandal u vrtiću u Srbiji: Roditelji zgroženi slikovnicom grozote i časne smrti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend