Region

Skandalozna izjava: Poslodavcu žena treba da radi, a ne da sjutra ode na porodiljsko odsustvo

Milena Antić

Milena Antić iz Ministarstva rada Srbije gostujući na RTS-u izjavila je da su poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da sjutradan odu na porodiljsko odsustvo.

Antićeva je to izjavila tokom razgovora o novim zakonskim rješenjima po kojima država Srbija isplaćuje zaposlenim porodiljama znatno manje naknade za vrijeme porodiljskog odsustva, ukoliko su zaposlene kraće od 18 mjeseci.

Na pitanje koliko je žena oštećeno ovakvim novim propisima, Antićeva je odgovorila:

“Ne možemo da znamo koliko je oštećeno i da li su oštećene. Naknada zarade za vrijeme porodiljskog odsustva radi njege djeteta je mjera usklađivanja rada i roditeljstva, namijenjena je zaposlenoj ženi koja u periodu kada se porodi koristi odsustvo u skladu sa zakonom. Znači žena koja stavrno radi,  znači da je zasnovala radni odnos i da je provela određeno vrijeme na radu”.

Na pitanje koliko to određeno vrijeme odnosi, ukazujući da je moguće da žena jednog dana počne da radi a sljedećeg dana zatrudni, Antićva je odgovorila:

“Nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu. Njemu je žena potrebna da radi, zasnivate radni odnos da bi radili ,a ne da bi sjutradan otišli na bolovanje”.

Međutim, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izvinilo se građanima Srbije zbog izjave Milene Antić tokom gostovanja na RTS-u.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je ova izjava skandalozna i naložio da gospođa Antić snosi adekvatne sankcije, piše u saopštenju ali se ne navodi o kakvoj sankciji je riječ.

“Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posljedice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak. Ovo će biti posljednja opomena njoj i svima drugima, ovakve stvari ne smiju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više djece”, poručio je Đorđević, navodi se u saopštenju.

24 Komentara na "Skandalozna izjava: Poslodavcu žena treba da radi, a ne da sjutra ode na porodiljsko odsustvo"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend