Region

Skoplje ne odustaje od imena Ilindenska Makedonija

“Republika Ilindenska Makedonija” je ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obje strane, saopštila je danas vlada u Skoplju, ističući da očekuje da će taj prijedlog naići na široku podršku Atine.

“Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu”, kaže se u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je navela da je Ilindenski ustanak “zajednička borba multietničkog naroda za socijalna prava i slobode i nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku”.

“To je ista borba i 1903. i 1944. godine”, dodaje se u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada je poručila da će nastaviti pregovore sa grčkom vladom do pronalaženja konačnog rešenja za 25 godina dug spor oko imena.

“Nikada nismo bili bliže rješenju, a prijateljstvo dvije zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napre da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog momenta za dve države”, navodi se u saopštenju makedonske vlade, prenijela je agencija MIA.

Grčka vlada je sinoć, kako je konstatovala makedonska agencija, na indirektan način odbacila prijedlog makedonske strane da rješenje bude “Ilindenska Makedonija”, izrazivši stav da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.

Grčka vlada saopštila je da prijedlog za rješenje spora oko imena Makedonije treba da sadrži geografsku ili vremensku odrednicu.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je prethodno da se kao mogući kompromis razmatra Republika Ilindenska Makedonija.

Međutim, grčki politički lideri koje je premijer Aleksis Cipras informisao o tome, odbacili su makedonski prijedlog.

U saopštenju se kaže da vlada u Atini pozdravlja to što Makedonija prihvata da rješenje za ime ne može da postoji bez usvajanja imena za sve upotrebe.

To znači da Makedonci ne mogu jednostavno da zovu svoju zemlju “Makedonija” u domaćoj upotrebi, dok bi za međunarodnu upotrebu koristili drugo ime, navodi AP.

“Mi ipak ohrabrujemo naše susjede da nastave da rade na pronalaženju opšte prihvatljivog imena sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kao što predviđa i paket prijedloga koje je iznijo specijalni izaslanik UN Metju Nimic”, navodi grčka vlada.

“Republika Ilindenska Makedonija” je opcija koju su kao mogući kompromis razmatrali premijeri Makedonije i Grčke u četvrtak u Sofiji.

Taj naziv kao moguće rješenje je odbacila grčka opozicija.

Premijer Grčke Aleksis Cipras informisao je telefonom lidere Nov demokratije, Pokreta za promene, stranke Reka i grčke komunističke KKE stranke o prijedlogu koji je predložen prilikom njegovog susreta sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom na marginama skupa u Sofiji, međutim svi su odbili prijedlog, prenosi grčki portal Katimerini.

Lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis navodno je rekao Ciprasu da je naziv “Ilindenska Makedonija” neprihvatljiv i da podsjeća na iredentizam.

Ilinden se odnosi na anti-nacistički ustanak na Balkanu 1944. godine, koji je, međutim, nastojao da ujedini geografsku oblast Makedonije, uključujuci i dijelove Grčke, a njegova istorijska konotacija vidi se kao kamen spoticanja za mnoge Grke.

Send this to a friend