Region

Skupština Kosova obilježila 20 godina od masakra u Dubravi

Skupština Kosova je posebnom sjednicom obilježila 20-godišnjicu masakra u zatvoru u Dubravi kod Istoka, a koji se smatra jednim od najvećih masakra nad Albancima tokom rata na Kosovu 1999.

Od 19. do 24. maja 1999. godine, unutar zatvora u Dubravi ubijeno je 160 albanskih zatvorenika, a ranjeno preko 300 drugih.

Preživjeli ovog masakra, poslanik Demokratske partije Kosova Nait Hasani kazao je da je masakr u Dubravi bio dobro planiran, od nalogodavaca do čuvara. On je dodao da je ubijanje Albanaca u tom zatvoru bio planirano kao po “filmskom scenariju”.

“Do danas niko se nije potrudio oko istine za zatvor u Dubravi, ni jedna naša vlada. Oko ovog masakra 12 godina nije se potrudilo ni Tužilaštvo u Peći, sve do 19. januara 2017. godine, kada je u javnosti objavljena krivična prijava. Tražim od ministra pravde da da objašnjenje zašto se ćutalo oko ovog zločina, i ko je na to uticao. Ova tišina znači izvršiti zločin po drugi put”, kazao je Hasani.

On je tokom svog obraćanja govorio i o nestanku kosovskog aktiviste Ukšina Hotija, koji je bio zatvorenik ovog zatvora i o kome od tada nema nikakvog traga.

Na ovoj sjednici kojoj su prisustvovali članovi porodice žrtava govorili su i ostali poslanici političkih partija.
O masakru u Dubravi govorio je i predsjednik Kosova, Hašim Tači. U objavi na Fejsbuku Tači je napisao da je “prije 20 godina u zatvoru u Dubravi počeo jedan od najmizernijih masakra nad albanskim zatvorenicima, kojeg su počinile srpske policijske snage nekoliko dana za redom. Ubistvo 160 zatvorenika, ranjavanje preko 300 njih, najbolje opisuje genocidnu prirodu države Srbije, koja je izvršila 400 masakra, ubila preko 13 hiljada civila samo tokom 1998-1999. godine”.

On je takođe rekao da i poslije 20 godina, “nažalost niko od nalogodavaca i izvršitelja ovih zločina genocidnih motiva nije se suočio sa domaćom ili međunarodnom pravdom”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da je to bio najokrutniji zločin nad ljudima koji su već bili lišeni slobode.

“Masakr u Dubravi i dalje je jedan od najstravičnijih zločina na Kosovu za koji niko nije odgovarao, i pored toga što je na stotine preživjelih svjedoka i neospornih dokaza”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku, dodajući da Kosovo neće stati u potrazi za pravdom.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Stara Podgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Moš’ misliti toga masakra kad ga ni sami Albanci nisu procesuirali.

Send this to a friend