Region

Smrtonosna igra srpskih tinejdžera: Ko će da proguta više ekstazija

U Srbiji se pojavio bizaran i opasan trend da se mladi ljudi, uglavnom srednjoškolci, takmiče u tome ko može da proguta više pilula ekstazija za jedno veče, saznaje Blic.

Ta saznanja potvrdila je doktorka Svetlana Vučetić Arsić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koja kaže da su te informacije u Drajzerovu stigle iz policije.

“Naša institucija sarađuje s policijom od koje dobijamo informacije, pa smo tako saznali i da se nerijetko školska djeca takmiče ko može više ekstazija da popije za jedno veče. Toga je bilo i ranije, a ima i sada. Zbog toga se dešavaju veoma ozbiljne intoksikacije tom supstancom”, kaže doktorka Vučetić Arsić.

Tri šokantne smrti mladih ljudi-od kojih je najstariji imao tek 20 godina-potresle su Srbiju prošle nedjelje. Činjenica da se sumnja da su sve troje preminuli od posljedica predoziranja narkoticima posebno plaši sve roditelje.

Psiholozi i ljekari sa kojima je Blic razgovarao kažu da je situacija alarmantna.

Doktorka Svetlana Vučetić Arsić ukazuje na to da podaci kažu da je upotreba kanabisa porasla u odnosu na 2017. godinu, kao i upotreba psihoaktivnih supstanci i novih opioida. “Hemija”-sintetičke droge koje su u modi kod tinejdžera posljednjih godina-posebno plaši stručnjake.

Osnovni problem je u tome što droga nikada nije bila dostupnija maloljetnicima, smatra psiholog Radmila Grujičić.

“Dostupnost se ogleda i u cijeni i u količini, a narkotike počinju da konzumiraju već u osnovnoj školi. U tom dobu djeca su naivna i vrlo podložna manipulaciji. Ona su često van kontrole roditelja, koji sve više rade i nisu zainteresovani za njih. Tu je, s druge strane, i stravičan pritisak vršnjaka”, kaže dr Grujičić.

Tinejdžeri i sami diluju

Sredinom maja velika akcija MUP-a skrenula je pažnju na to da i u školskim dvorištima radi veliki broj dilera. Problem je i što dilera ima i među đacima osnovnih i srednjih škola, a psiholog Radmila Grujičić kaže:

“Najveći motiv je pozicioniranje u društvu. Dijete želi da se dokaže da je slobodnije od ostalih, da smije šta drugi ne smiju i da je prešlo dozvoljene granice, što je tipično za taj uzrast”.

Serija tragedija

Beograđanin Jovan Paunović (17) preminuo je u nedelju uveče na Vojnomedicinskoj akademiji nekoliko sati nakon što je pronađen kako ispred jednog beogradskog splava leži u bunilu i grči se u užasnim bolovima jer je u sebe unio smrtonosnu količinu droge ekstazi.

Sredinom nedjelje u Bačkoj Palanci preminuo je tinejdžer Nemanja Šafarik (18), a njegovo tijelopronađeno je u stanu u Gundulićevoj ulici. Policija iz Bačke Palanke je izvršila uviđaj, a nezvanično se saznaje da je smrt nastupila uslijed predoziranja.

Marija M. (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, preminula je kada je sa starijim bratom bila kod druga u naselju Šumarice, gdje je, kako se sumnja, unijela smrtonosnu dozu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja pa Ja
Gost
Ja pa Ja

Zakon kao u kini,javno pogubljenje.

Evropljanin
Gost
Evropljanin

Grand show, Rock ‘n’ roll, i techno rave subkulture pomiješane sa Euro Neuro i Atlantskim integracijama, zapravo duhovnim dezintegracijama prave ovakve pošasti. Pravoslavlja se držite i nećete zalutati i ovako stradati.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Дрога није проблем само Србије јер и код нас има основаца који користе и дилују дрогу. Дроге је било и биће али забрињава све мања брига за другог. Овај момак је изведен са сплава јер му није било добро и ту остављен да цркне ко псето. Је ли могуће да нико не сједне момка од 17 година у кола и… Više »

Rale
Gost
Rale

Ima i druga strana price, kod beogradskih splavova uvijek ima u tim jutarnjim casovima pijanih ljudi koji povracaju, kao i drogiranih koji se valjaju po travi i obliznjim sumarcima, tako da je to ucestala pojava ,i nije nesto sto bode oci… Pritom se koliko sam upucen momak opirao bilo kome ko mu je prisao( da li od straha ili paranoje… Više »

AMON
Gost
AMON

:*( ….

Send this to a friend