Region

SPC promjenom imena veže Crkvu za Kosovo?

Iza predloga promjene imena SPC stoji namjera da se za Crkvu veže Kosovo, navodi Sputnjik.

Podsjetimo, ” Večernje novosti” objavile su juče da će SPC promijeniti ime u “Srpska pravoslavna crkva — Pećka patrijaršija”, a promijeniće se i način na koji se bira proglavar SPC.

<<<SPC mijenja ime<<<

Kako za Sputnjik objašnjava pravoslacvni publicista Vladimir Dimitrijević, promjena Ustava Srpske pravoslavne crkve je stvar koja je aktuelna od početka 21. vijeka. On kaže da navodi medija o promjenama u SPC ne moraju da budu tačni , ali je tačno da se taj proces već duže vodi.

S druge strane istoričar Aleksandar Raković smatra da nije loše rješenje da Srpska pravoslavna crkva u svoje ime doda i ime Pećke patrijaršije jer se na taj način pokazuje i identitet srpske crkve koji je vezan za Kosovo i Metohiju, dakle koji je neodvojiv od identiteta Srpske pravoslavne crkve.

Kad se postavi pitanje izmjene imena, odnosno dodavanja naziva Pećka patrijaršija u naziv SPC, prema Dimitrijevićevom mišljenju, tu nema nikakvih problema ako iza toga ne stoji novoteološka priča o tome da crkvu treba osloboditi navodnog etnofiletizma.

Inače, zvanična titula patrijarha srpskog je episkop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački, patrijarh srpski, podsjeća Dimitrijević, što znači da Pećka episkopija kao osnova autokefalije SPC već jasno prisustvuje u nazivu i tituli patrijarhovoj.

“Kad je riječ o međunarodnim subjektima koji se bave našim problemima i geopolitičkim pitanjima, ne znači mnogo to što će SPC dodati ime Pećke patrijaršije kao staro ime za našu crkvu. Međutim, za srpski narod, za Srbe na Kosmetu i za našu crkvenu politiku, za identitet naroda vrlo je važno da se doda ime Pećke patrijaršije uz SPC. Naravno, ukoliko to bude i konačno rješenje SPC”, rezonuje Aleksandar Raković.

 

Send this to a friend