Region

Srbi se deseti dan okupljaju ispred zgrada opština na sjeveru Kosova

Foto: BETA PHOTO/AP Photo/Bojan Slavković

U tri opštine na sjeveru Kosova, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, nastavljaju se protesti građana srpske nacionalnosti koji su nezadovoljni zbog preuzimanja objekata lokalne samouprave, nakon izbora koje su bojkotovali. Ispred zgrada opština u kojima su i dalje pripadnici Kfora i Policije Kosova su postavljeni stolovi na kojima se potpisuje dokument kojim se potvrđuje učešće na protestima.

Na protestima u Zvečanu, kako javljaju reporteri, su i učenici osnovne škole, koji najavljuju da će održati performans. U Zubinom Potoku situacija je mirna.

Noć je protekla mirno u Zvečanu a veći broj građana počeo je da pristiže na proteste nešto prije sedam časova.

Srbi istrajavaju na zahtjevima da albanski predsjednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca – Srba iz svih krajeva Kosova, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim mjerama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Od prošlog petka traje kriza na sjeveru Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Bijela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsjednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča kritikovao je Aljbina Kurtija zbog postavljanja albanskih gradonačelnika na sjeveru Kosova i Metohije i poručio da se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sjever KiM bio „još jedno ratno žarište“.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prvi konvoj turskih specijalaca stigao na Kosovo.

„Prvi konvoj komandosa našeg bataljona 65. mehanizovane pešadijske brigade, koji će služiti na Kosovu, završio je prebacivanje na Kosovo. Želimo dobre i uspješne misije našim herojskim vojnicima na Kosovu, za očuvanje mira i spokoja“, navedeno je u saopštenju turskog ministarstva na Tviteru.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
King Henry
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
King Henry
Gost
King Henry

Komandosi stigli…sad je bolje biti miran a?

Send this to a friend