Region

Srbija: Blokirani računi 18 zdravstvenih ustanova

ilustracija

U Srbiji 18 zdravstvenih ustanova ima blokirane račune. Neisplaćeni dugovi dobavljačima, ali i oni prouzrokovani sudskim sporovima razlog su što bolnice nemaju za medikamente i osnovni potrošni materijal.

Dugovi rastu, problem se komplikuje, ali iz resornog ministarstva poručuju da razloga za paniku nema i da će odgovarati oni koji su za takvu situaciju i odgovorni.

Dug zdravstvenih ustanova – i onih koje nisu u blokadi i onih koje jesu, svakog mjeseca se uvećava za 350 miliona dinara. Čini se da o tome mnogi nisu vodili računa pa je novac korišćen za sve osim za stvarne potrebe bolnica, domova zdravlja i apoteka.

“Da ne bi došlo do onoga do čega je dolazilo, pa smo došli u ta dugovanja mi smo uplaćivali kao država novac za te stvari ali one se nisu trošili za to za šta je bilo potrebno nego za nešto drugo”, kaže Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Iako su najčešći uzroci blokada oni u vezi sa nepovoljnim načinom ugovaranja sa RFZO, iz Fonda poručuju da se sredstva ravnomjerno raspoređuju a da je na samim ustanovama da odluče kako će ih potrošiti.

“Republički fond redovno izvršava ugovorne obaveze prema zdravstvenim ustanovama. Međutim, pojedinim su podračuni u blokadi zbog nesavjesnog postupanja odgovornih lica u djelu preuzimanja obaveza za koje zdravstvena ustanova nije obezbjedila izvore finansiranja u skladu sa članom 56. Zakona o budžetskom sistemu”.

Ono što brine je činjenica da njih desetak ima dug koji premašuje ukupnu vrednost i stalne i obrtne imovine.

“Što bi značilo da se radi o bilo kakvom drugom pravnom licu praktično stečaj za sada u našem sistemu zdravstvene zaštite ne postoji i zbog toga smo smatrali da je potrebno upozoriti, obaviti jedan razgovor, pokušati naći rješenje”, navodi Georgios Konstantinidis iz Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Rješenje problema trebalo bi da bude sistemsko, da odgovaraju oni koji su doveli do blokade računa.

“Neće imati efekta ako mi takve stvari pokrivamo, mi plaćamo, niko ne odgovara za to. Loš je primjer za sve, ali nema zabrinutosti da te ustanove neće funkcionisati”, objašnjava ministar Lončar.

Jedno od rješenja dugogodišnjeg problema moglo bi da bude i angažovanje lokalne samouprave da se uspostavi bolji sistem rada i da se češće kontroliše menadžment kako bi blokade računa postale prošlost.

Send this to a friend