Region

Srbija diže žičanu ogradu na granici s Sjevernom Makedonijom

Ilustracija, foto: Pixabay

Srbija je na granici sa Sjevernom Makedonijom kod Preševa počela postavljanje žičane ograde, koja bi trebalo da onemogući eventualne masovne ilegalne prelaske granice, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u lokalnoj samoupravi u Preševu.

Šćiprim Arifi, predsjednik opštine Preševo na jugu Srbije, udaljenoj od Beograda 380 kilometara, rekao je za RSE da je izgradnja žičane ograde dio dogovora sa Evropskom unijom (EU).

“Mislimo da je ograda u funkciji dodatnog osiguranja granica zemalja van EU od izbjeglica, koje će eventualno ponovo masovno krenuti takozvanom Balkanskom rutom”, rekao je Arifi.

Gledano sa tog aspekta, smatra on, ograda indirektno doprinosi procesu evrointegracijama, ali uz potpuno razumijevanje i uvažavanje političkih okolnosti.

“Lično, imam ozbiljnih rezervi prema takvom tretmanu izbjeglica”, kaže Arifi.

RSE nije dobio odgovor iz Evropske komisije na pitanje da li su upoznati ili konsultovani sa pitanjem podizanja orgade između Srbije i Sjeverne Makedonije.

Srbija se nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti, kojom migranti i izbjeglice pokušavaju da dođu do zemalja EU.

Prema posljednje dostupnim podacima, koje je Komesarijat za izbjeglice Srbije objavio 20. juna, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 lica.

Vlasti u Srbiji nijesu otvorene za pružanje detalja o žičanoj ogradi koju Srbija gradi na granici sa Sjevernom Makedonijom kod Preševa.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Gluposticikoticka-drack
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gluposti
Gost
Gluposti

A izbjeglice nose makaze za željezo.

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

dijaspora da pomogne vladi sa donacijama da i CG pocne gradnju postavljanja žičane ograde, koja bi trebalo da onemogući ilegalne prelaske granice licima (posebno onim u mantijama)koja nas ne vole i zele nas nestanak

Send this to a friend